26 åring högg ihjäl chef får 18 års fängelse

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

26 åring högg ihjäl chef får 18 års fängelse - Den medelålders mannen hittades död i sitt hem - han hade 60 knivhugg i kroppen och väggarna i huset hade klottrats ner med religiösa budskap.

Under måndagen dömdes en 26-årig man till 18 års fängelse för mord på sin egen chef.

- Jag delar inte tingsrättens bedömning av händelsen, säger 26-åringens försvarsadvokat Robert Mjösén.

Det var på kvällen den 27 januari som 26-åringen greps utanför Svenska Mässan i Göteborg. Vid gripandet kom erkännandet: han hade dödat sin chef i Hamburgsund.

Målsäganden hittades död i sitt hem, förblödning var dödsorsaken, med 60 knivhugg hade han bragts om livet.

Men bostaden såg inte ut som vanligt. I flera rum hade 26-åringen klottrat på väggarna med svart sprayfärg. Det handlade om religiösa uttryck.

-Motivet är mycket komplex. Han har upplevt att han har blivit kränkt av sin arbetsgivare och av den anledningen dödat honom. Han har skrivit texter i den avlidnes bostad och det är fastslaget att han i anslutning gjort sökning på religiösa begrepp, har åklagare Thomas Willén tidigare sagt till GT.

Sökningarna, varav flera gjorts samma dag som dådet, har gjorts på begrepp som "jihad", "mojahedin" och "Allah Ahkbar", men åklagaren vill framhålla att det inte finns några som helt indikationer på att gärningsmannen skulle ha terroristkopplingar.


Döms för mord

Under måndagen föll domen mot 26-åringen. Han döms till 18 års fängelse för mordet.

Enligt den dömde själv ska alltså chefen ha utsatt honom för en rad kränkningar strax innan dådet skedde, chefen ska också ha hotat med att tillkalla polisen för att få mannen utvisad. Mannen hade nämligen ett utvisningsbeslut mot sig vid tiden för dådet efter att ha blivit nekad asyl redan 2014.

- Jag drevs till det, har mannen tidigare sagt i förhör.

Ett möjligt motiv till mordet kan ha haft att göra med pengar.

- Han sade åt mig att om det blir så här varje gång du frågar om pengar, då har jag dina dokument i ett säkerhetsskåp. Om han överlämnade mina dokument till polisen då kommer polisen att sparka ut mig från Sverige, har den dömde mannen sagt i förhör.

26-åringens advokat Robert Mjösén har tidigare uttalat sig om mannens relation till sin chef.

- Det har inte varit något jämbördigt förhållande dem emellan.


Rätten: "Besinningslöst våld"

26-åringen har erkänt att han dödat sin chef. Försvaret menade att gärningen skulle bedömas som dråp eftersom den, enligt försvaret, skett i "stark affekt" i samband med bråket mellan den dömde och målsägande.

Men tingsrätten dömer alltså 26-åringen för mord. Rätten menar att det våld som gärningsmannen utövat varit "besinningslöst" och att utredningen visat att händelseförloppet inte varit kortvarigt, samt att målsägande "måste ha känt starkt lidande och dödsångest".

Däremot menar rätten att gärningen inte varit planerad, även om "möjligheten inte kan uteslutas mot bakgrund av de internet-sökningar (den dömde) gjort samma dag". Den tilltalades uppgifter om att bråket föregåtts av en dispyt mellan den dömde och målsägande är godtar rätten. Sammantaget gör omständigheterna att 26-åringen döms till ett tidsbestämt straff i stället för livstids fängelse.


Yrkat på livstids fängelse

Åklagaren Thomas Willén hade yrkat på livstids fängelse för 26-åringen.

- Men i huvudsak är jag nöjd eftersom han döms till mord och att han döms till det längsta tidsbestämda straff som finns.

- Det kanske finns utrymme för att klaga till nästa instans, men det har jag inte bestämt ännu, säger Thomas Willén.

Den dömdes försvarsadvokat Robert Mjösén uttalar sig om domen:

- Det har varit vår uppfattning att det här ska bedömas som ett dråp eftersom det finns förmildrande omständigheter. Jag delar inte tingsrättens bedömning av händelsen.

Vilka förmildrande omständigheter syftar du på?

- De som tingsrätten har antecknat i domen. Att det är ett bråk mellan dem innan och att han uppfattar sig som kränkt av den avlidne. Det menar min klient att tingsrätten inte beaktat i tillräcklig utsträckning.

Kommer ni överklaga domen?

- Det vill jag ta med min klient först, säger Robert Mjösén.

Efter avtjänat straff ska 26-åringen utvisas från Sverige.

Källa - 2016-06-20 10:24

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+