28 Malmöbarn vräktes från sina hem

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

28 Malmöbarn vräktes från sina hem Senaste nytt om flyktingkrisen

28 Malmöbarn vräktes från sina hem - Sydsvenskan berättade igår att barnfattigdomen är värre i Malmö än i andra svenska storstäder. Vart tredje barn lever i fattigdom.

Regeringen satte för några år sedan upp ett mål att ingen barnfamilj ska vräkas från sin bostad. Kommunerna ska via socialtjänsten se till att obetalda hyror regleras innan barnfamiljer riskerar att ställas utan hus och hem.

Likväl fanns 472 barn med i de vräkningar som i fjol verkställdes av Kronofogden på olika platser i Sverige. Malmö är överrepresenterat i den statistiken med en högre andel vräkta barn än Stockholm, Göteborg och landet i övrigt.

Det framgår av en kartläggning som Socialstyrelsen gjort.

- Målet är att ingen barnfamilj ska vräkas. Tyvärr sker det ändå, säger Charlotta Fondén, utredare på Socialstyrelsen.

- Varje barn som vräks är ett misslyckande. Barnen har ju inte gjort något för att bli vräkta.

De barnfamiljer som blir föremål för avhysningar i Malmö vänder sig ofta till Stadsmissionen.

- Vi fungerar ofta som ombud för barn och familjer att hitta den hjälp de behöver, säger Liv Palm.

- Malmö stad gör allt de kan för de här familjerna. Men bostadsmarknaden är kärv. Därför hamnar vräkta barnfamiljer ofta i tillfälliga lösningar i små boenden.

Stadsmissionen har haft kontakt med flera flyktingfamiljer som hamnat i boenden med ohyra, störningar och trängsel.

- Vi har följt ett fall där en mamma och hennes tonårsson tvingats flytta från bostad till bostad. Pojken har delat rum med sin mamma och de har i sin tur delat kök och badrum med andra familjer. Pojken har inte kunnat få ro att göra sina läxor, säger Emilia Johansson på Stadsmissionen.

Hon har i ett blogginlägg skildrat familjens situation:

"Rummet de fått är så litet att 'Isak' fått lämna kvar några av sina saker i lägenheten. De har ingenstans att ställa undan hans saker. Magasinering är för dyrt. Han är rädd att någon ska sno hans spel. Kollektivet funkar inte så bra. En familj har en liten bebis som skriker om nätterna vilket gör det svårt att sova för Isak.

En morgon står plötsligt några flyttlådor utanför dörren. Socialsekreteraren säger att de måste packa och flytta nästa dag. På det nya stället får de ett lite större rum. De delar fortfarande kök och badrum med andra. Någon tar deras mat i kylskåpet där varje familj fått en hylla. En dag när 'Isak' kommer hem har mamma satt upp gardiner så att det ska kännas lite mysigt. Men socialsekreteraren säger att de inte ska bo in sig för mycket, de ska ändå flytta snart. "

Liv Palm berättar att hon och hennes kolleger tydligt ser hur barn far illa av att ha körts ut från sina hem. Barnen skäms inför sina kompisar.

- Dessutom påverkas de av föräldrarnas oro och drabbas själv av sömnsvårigheter hemma och av koncentrationssvårigheter i skolan. Att inte veta från vecka till vecka om man får bo kvar skapar oro och otrygghet, säger Liv Palm.

Enligt henne är det ofrånkomligt att barnfattigdomen i Malmö kommer att öka ytterligare. Det beror på att fler får avslag på sina asylansökningar och lever som papperslösa. Och barnfamiljer som ska avvisas får det allt svårare att få bidrag och bostadsstöd.

- Allt fler söker sig till oss. Vissa är asylsökande, andra papperslösa, missbrukare eller har psykiska problem. I andra fall är det familjer som hamnat i kris till följd av skilsmässa eller skulder. Många har barn och är väldigt utsatta, säger Liv Palm.

Det är Kronofogden som genomför avhysningar, men i varje enskilt fall där en barnfamilj är inblandad har den kommunala socialtjänsten varskotts i god tid.

- Lagen är lika för alla. Även om det finns barn i en bostad så måste vi verkställa. Det är socialtjänstens ansvar att sådana här situationer ska undvikas, säger Åke Lundholm, pressansvarig hos Kronofogden.

Kommun Antal

Stockholm 33

Malmö 28

Göteborg 26

Södertälje 22

Örebro 22

Sundsvall 14

Landskrona 12

Kristianstad 12

Halmstad 11

Västerås 11

Simrishamn 10

Hela landet 472

Källa: Kronofogden

Källa - 2016-06-29 21:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+