4 skäl till att få bryr sig om Jemen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

4 skäl till att få bryr sig om Jemen Senaste nytt om flyktingkrisen

4 skäl till att få bryr sig om Jemen - 1. Det är avlägset

Landet på den Arabiska halvöns spets är avlägset - på många sätt, inte bara geografiskt. I regionen saknar Jemen samma kulturella ställning som länder som Egypten, Syrien och Irak. Har inte heller några stora oljereserver.

Var redan innan kriget mycket fattigt och är helt enkelt inget land som prioriteras varken regionalt eller internationellt. Saknar också en stor diaspora.

2. Det syns inte i medierna

Trots den katastrofala situationen hamnar Jemen ofta i medieskugga. Större attacker, som när en begravning nyligen bombades och över 140 människor dödades, skapar rubriker - men ofta rullar kriget på vid sidan av de stora nyhetssändningarna.

Få internationella journalister är på plats. Mycket av mediernas konfliktrapportering handlar istället om Syrien och Irak, med fokus på flyktingströmmar och extremistattacker.

3. Det är komplicerat

Kriget i Jemen är ingen enkel historia där tydligt onda krafter ställs mot goda. Inbördeskriget är komplicerat och rörigt med en mängd lokala och internationella allianser som kan vara svåra för utomstående att få grepp om.

Den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh kämpade mot ett shiitiskt huthiuppror men tvingades bort 2011. Hans efterträdare, Abd Rabbu Mansur Hadi, är internationellt erkänd men avsattes i praktiken när huthirebeller tog kontroll över Sanaa i januari förra året. Nu har han flytt till Saudiarabien och säger sig vilja leda ett enat Jemen, men han är också på samma sida som separatister i söder och stamledare som är emot huthirebellerna.

Kriget accelererade när Saudiarabien klev in i kriget och började flygbomba rebellmål i mars 2015. Huthirebellerna får stöd av Iran. Förvirrande nog så stöds de numera av den tidigare fienden Ali Abdullah Saleh.

Dessutom är både al-Qaidagrenen Aqap och Islamiska staten aktiva i landet.

4. Det finns internationella särintressen

Men borde inte länder som antingen tillhandahåller logistiskt stöd eller säljer vapen till Saudiarabien ha anledning att bry sig om Jemen? FN och människorättsorganisationer har i flera utredningar och rapporter lyft fram att Saudiarabien bryter mot krigets lagar i sina attacker mot civila.

- Den saudiledda alliansen får militärt stöd från USA och Storbritannien och utländska regeringar fortsätter att sälja vapen till Saudiarabien. Detta trots att det finns bevis för att alliansen varit inblandade i ett stort antal illegala attacker, säger Kristine Beckerle, Jemenanalytiker hos Human Rights Watch.

USA och Storbritannien ser Saudiarabien som en stabiliserande part i regionen, och det tycks i nuläget inte så troligt att de skulle försöka tygla sin allierade.

Källa - 2016-10-24 05:40

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+