46 årig man åtalas för grovt folkrättsbrott

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

46 årig man åtalas för grovt folkrättsbrott Senaste nytt om flyktingkrisen

46 årig man åtalas för grovt folkrättsbrott - En 46-årig syrier, bosatt i Karlskoga, åtalas på torsdagen för grovt folkrättsbrott.

Mannen, som stridit på rebellsidan i det syriska inbördeskriget, misstänks ha deltagit i mordet på sju bakbundna män.

I bevisningen mot mannen ingår omkring tio filmer.

Åklagare Kristina Lindhoff Carleson vid Internationella åklagarkammaren bekräftar att åtal mot 46-åringen väcks under torsdagen.

- Åtalet gäller folkrättsbrott, grovt brott, alternativt mord, säger hon.

Brottet ska ha ägt rum i Syrien i maj 2012, uppger åklagaren.


Tio filmer bland bevisen

Sedan tidigare är det känt att mannen ska finnas med på en film som visar hur sju försvarslösa, bakbundna män skjuts ihjäl. Nu avslöjar åklagare Kristina Lindhoff Carleson att totalt omkring tio filmer ingår i bevisningen.

- Vissa är Youtube-filmer och vissa är andra filmer. Några av dem kommer vi att begära att de visas bakom stängda dörrar av hänsyn till målsägarna.

Hon vill i övrigt inte kommentera målet innan åtal är väckt.


Stred mot Assad i Syrien

Mellan 2002 och 2012 bodde mannen i Milano i Italien. I februari 2012 greps han sedan en demonstration vid syriska ambassaden hade urartat till ett upplopp. Han misstänktes för misshandel man dök aldrig upp på förhör.

Den syriska exilorganisation som mannen tillhörde gick ut med ett meddelande om att han "beslutat att lämna Milano och ansluta sig till Fria syriska armén. "

I maj samma år ska han ha befunnit sig i närheten av Idlib i norra Syrien tillsammans med en rebellgrupp som leddes av en lokal befälhavare kallad "farbror".


New York Times publicerade film

I september 2013 publicerade New York Times en film som visar när rebellgruppen skjuter ihjäl sju försvarslösa, bakbundna män. 46-åringen ska vara en av mördarna.

De sju männen ligger i bar överkropp med sina ansikten nedtryckta i marken. Efter att ledaren, "farbror", sagt några ord om hämnd inleder han dödandet genom att avlossa det första skottet i huvudet på en man som ligger vid hans fötter. Sedan hörs skottsalvor. Efteråt slängs de döda männens kroppar ned i ett hål i marken.

Filmen väckte stor uppmärksamhet eftersom den visade att styrkor som slåss mot Assadregimen, med stöd av väst, också kan misstänkas begå folkrättsbrott.


Pekades ut som skytt

När New York Times publicerade filmen hade 45-åringen redan lämnat Syrien och sökt asyl i Sverige. Han fick uppehållstillstånd och bosatte sig så småningom i Karlskoga.

I januari 2016 utpekades 46-åringen som en av skyttarna i filmen av italienska medier, som hänvisar till källor inom landets rättsväsende. Han uppgavs också vara misstänkt för att ha rekryterat jihadister i Italien.

I mars anhölls han i sin frånvaro av svensk åklagare. Kort därefter greps och häktades han misstänkt för mord. Brottsrubriceringen ändrades senare till folkrättsbrott.

Expressen har utan framgång sökt 46-åringens försvarare.

Källa - 2016-12-28 18:26

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+