6500 Malmöbarn utreds lever ett farligt liv

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

6500 Malmöbarn utreds lever ett farligt liv - "Alla Malmös barn har rätt till en bra start i livet som kan skapa framtidstro," står det i Malmö stads budget.

Enligt en uppföljning av individ- och familjeomsorgen är det långt kvar innan alla Malmöbarn kan tro på framtiden.

Under förra året fick socialtjänsten i Malmös fem stadsområden 10 650 "barn far illa"-anmälningar. Det finns dubbletter, där samma barn har anmälts från flera håll. Men analysen visar att anmälningarna rör cirka 6 500 personer. 6 500 barn under 18 år som bor i Malmö.

Det är en ökning med 26 procent på ett år.

- Jag blev mållös när jag såg det. Det här är ett jättestort misslyckande. 6 500 barn motsvarar tio normalstora grundskolor fulla av barn som mår dåligt, säger John Roslund (M), gruppledare i vård- och omsorgsberedningen.

Alla myndigheter som har kontakt med barn, från förskola till tandvård, är skyldiga att anmäla misstankar om barn som far illa. I lagen uppmanas också allmänheten att anmäla.

- Att föräldrar brister i omsorg är ofta ett grundproblem. Det kan vara skolan som slår larm. De ser på barn om de är dåligt klädda, verkar oroliga eller inte har fått frukost, säger socialkommunalrådet Carina Nilsson (S).

Hur förklarar du anmälningar om 6 500 barn på ett år?

- Det här är naturligtvis förfärliga siffror. Samtidigt är det bra att det finns en hög benägenhet att anmäla, säger Carina Nilsson.

- Vi vet att det finns familjer med våld i nära relationer, där pappa slår mamma och där barnen också riskerar att utsättas för våld.

- Och jag tänker på alla som växer upp med familjer i missbruk. Lågt räknat har tio procent av alla män en hög konsumtion av alkohol. Att växa upp i sådana familjer får konsekvenser för barnen, säger Carina Nilsson.

Hon pekar på att Malmös stora mottagande av ensamkommande flyktingbarn, 14 490 barn förra året, har bidragit till att anmälningarna ökar. Men enligt stadsrevisionen går det inte att särskilja anmälningar som gäller asylsökande barn.

"Barn far illa"-anmälningarna utreds av socialsekreterare. Förra året fördubblades uppsägningarna bland socialsekreterare. Mer än var femte sade upp sig och gick.

Anmälningar om barn som inte får mat, utsätts för våld eller på annat sätt lider måste utredas snabbt.

Först ska socialtjänsten ta ställning till om barnet akut måste omhändertas.

Det hände inte i Karlskrona 2014. En privatperson hade anmält att åttaåriga Yara Alnajjar for illa. Polisen faxade anmälan till socialtjänsten, där den blev liggande oläst. På valborgsmässoafton slogs Yara Alnajjar ihjäl.

Tidgränsen för den första akuta bedömningen är 14 dagar. Den klarar Malmö stad. Men utredningen ska vara färdig inom fyra månader. Den gränsen överskred Malmö över 300 gånger bara första halvåret i fjol, enligt en granskning av stadsrevisionen.

I år har Malmö fått 360 miljoner kronor extra från regeringen för stora insatser i flyktingmottagandet. 104 miljoner har gått till socialtjänsten.

- Socialsekreterarna måste bli fler. Nu kan vi behålla de erfarna och ge bra introduktion till de nya, säger Carina Nilsson.

Anmäler Malmös skolor allt som ska anmälas?

- Jag tror att det finns en mycket hög medvetenhet om anmälningsplikten. Hellre en gång för mycket än en gång för lite, för att undvika fall som Karlskrona.

Bristande omsorg om barn, 948 fall

Hot/våld i familjen, 655 fall

Missbruk hos vårdnadshavare, 617 fall

Misstänkt kriminalitet hos barnet, 492 fall

Misstänkt barnmisshandel, 396 fall

Siffrorna gäller perioden januari-juni 2015.

Källa: Malmö stad

Källa - 2016-05-27 00:30

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+