7 700 döda av krig och katastrof i Jemen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

7 700 döda av krig och katastrof i Jemen - Det var den 26 mars för två år sedan som den saudiledda militäralliansen klev in på spelplanen för att stötta den hårt ansatte presidenten Abd Rabbu Mansur Hadi, som befinner sig i landsflykt i Riyad i Saudiarabien. Flygattackerna riktas mot de shiamuslimska Huthirebellerna - men som vanligt är det vanliga människor som drabbas hårdast av konflikten.

Omkring 7700 människor har dödats, över hälften civila, samtidigt som 42500 andra har skadats i konflikten, enligt FN. Tre miljoner har tvingats lämna sina hem och Jemen tampas nu med den, enligt FN, största humanitära krisen i världen.

Sju vapenvilor och fredsförsök från USA:s tidigare utrikeminister John Kerry har misslyckats med att få stopp på striderna. Den nye amerikanske presidenten Donald Trump har hittills fokuserat på att trappa upp attackerna mot den jemenitiska grenen av al-Qaida, som hittat näring i våldsam konflikt och växande sekterism.

- Hela landet fortsätter att falla samman, konstaterade Adam Baron på tankesmedjan European Council on Foreign Relations nyligen i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

När kriget i Jemen går in på sitt tredje år är utvecklingen dyster.

Över två tredjedelar av landets invånare är i behov av stöd.

Över sju miljoner jemeniter närmar sig svältgränsen och nästan en halv miljon barn lider av akut undernäring.

Omkring 80 procent av alla familjer är skuldsatta eller lånar pengar för att försörja sina barn.

Över två tredjedelar av alla flickor gifts bort innan de fyller 18 år, att jämföra med 50 procent innan konflikten bröt ut.

Upp till 1600 skolor kan inte längre användas eftersom de förstörts, skadats eller används som flyktingboenden eller av parterna i konflikten.

Det senaste året har antalet barn som dödats ökat från 900 till över 1500. Antalet skadade barn har nästan fördubblats, från 1300 till 2450. Angreppen på skolor har mer än fyrdubblats, från 50 till 212.

Källa: Unicef, FN

Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Ali Abdullah Saleh avgick, och landet har sedan dess plågats av konflikt.

Huthirebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, tog med hjälp av Saleh kontroll över huvudstaden Sanaa 2014. De styr fortfarande i staden och i flera områden i de norra delarna av landet.

En militärallians ledd av Saudiarabien inledde den 26 mars 2015 flyganfall mot rebellerna, som de hävdar får stöd av ärkefienden Iran. Det sunnimuslimska Saudiarabien stöder president Abd Rabbu Mansur Hadi, som drevs bort från Sanaa av de shiamuslimska Huthirebellerna. President Hadi befinner sig numera i exil i Riyad.

Omkring 7700 personer - varav många civila - har dödats sedan mars 2015, enligt FN. Konflikten har utlöst en humanitär katastrof i det sedan tidigare väldigt fattiga landet.

Källa: AFP

Källa - 2017-03-28 12:12

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+