80 talisten Motgångar är inte vår grej

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

80 talisten Motgångar är inte vår grej - Migrationsverket för i en internrevision fram detaljerade förklaringar om hur nyanställningen av ett stort antal 80-talister fått produktiviteten inom asylhandläggningen att minska.

Det har uppmärksammats stort under det senaste dygnet, men är föga förvånande för Christian Albinsson, född 1981, som skrivit två humorfyllda böcker om 80-talister: "90-talister. se" och "Guldklockans tid är förbi".

- Det finns ingen 90-talist som är beredd att ägna sig åt skitgöra. Vi söker bekräftelser. Vi klarar inte av att ha en chef som talar om för oss vad vi ska göra, säger han.

När Christian Albinsson beskriver sig själv och andra 80-talister talar han hela tiden med glimten i ögat - om det nu är möjligt. Han beskriver 80-talister som en generation som vuxit upp med ett stort men bräckligt självförtroende.

- Motgångar är inte vår grej. De är inte lätta att hantera för oss som blivit curlade av våra föräldrar. Vi har vuxit upp i en tid utan krig och som tidigt lärde oss att Sverige är världstrea i fotboll.

Enligt Christian Albinsson beror 80-talisternas starka men bräckliga självkänsla på att de blev allt mer vuxna under ett paradigmskifte där samhället gick från "tyst monopol-Sverige" till ett samhälle där unga svenskar trodde att de kunde bli vad de ville.

80-talisterna blev den första internetgenerationen. De fick fritt välja skola, teleoperatör och tv-kanal. De upplevde inte Gunde Svan som en idrottare från det svenska folkhemmet, utan som en programledare i reklam-tv.

- Vi blev förstörda av valfriheten. Vi trodde att vi kunde googla oss till erfarenhet. På arbetsmarknaden avskaffades hierarkierna. Vi var ointresserade av att jobba oss uppåt för att i slutändan belönas med en guldklocka. I stället tar vi steg uppåt, åt sidan, nedåt och uppåt igen.

Enligt Christian Albinsson är det sådana tendenser som präglar dagens arbetsmarknad där lärare, sjuksköterskor och asylhandläggare ständigt söker alternativa karriärvägar för att förverkliga sig själva och trissa upp sina löner.

- Just nu försöker regeringen ge lärarna högre status. Det passar som hand i handsken för oss bekräftelsesökande 80-talister. Vi tar lite ansvar, men ställer höga krav, säger Christian Albinsson.

- Det är ju vi som på jobbintervjuer frågar arbetsgivaren vad han kan göra för oss. Vi frågar inte vad vi kan göra för honom. Naturligtvis är 80-talisternas starka självförtroende till gagn på de flesta arbetsplatser. Det har lett till att företeelser som Spotify, Skype och Mindcraft blivit globala fenomen.

- Det föds många spännande verksamheter i det nya Sverige. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att ett företag som Spotify har betydligt färre anställda än de flesta företag som man passerar längs E4 genom Ljungby, säger Christian Albinsson.

Själv är han stolt 80-talist, men är full av självironi när han beskriver 80-talsgenerationens särskilda egenskaper:

- Våra egenheter kommer sig av all den här jävla valfriheten. De är en följd av att vi har allt för många val. Det gör att vi aldrig blir nöjda.

Källa - 2016-08-27 18:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+