Advokaten Assange vill förhandla med USA

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Advokaten Assange vill förhandla med USA Senaste nytt om flyktingkrisen

Advokaten Assange vill förhandla med USA - Julian Assange betecknar den kommande frigivningen av Chelsea Manning som en stor seger.

Wikileaksgrundaren är nu "öppen för förhandlingar" när det gäller de amerikanska brottsmisstankarna mot honom, säger han svenska advokat.

Julian Assange har tidigare sagt att han går med på utlämning till USA om Manning benådas. Men så blev det inte - avgående presidenten Barack Obama valde i stället att omvandla Mannings straff, vilket innebär att hon släpps fri i maj.

- USA säger ju inte att Manning inte har begått något brott. Assange kan därför i dagsläget inte lita på att USA inte skulle åtala honom, säger Assanges advokat PerE Samuelson till TT.

Amerikanska myndigheter har inte bekräftat att det pågår någon förundersökning mot Assange. Men Assange själv och hans advokater anser att så är fallet.

- Det är vår ståndpunkt. Det refereras till undersökningen i rättegången mot Manning. Men du kan inte ringa amerikanska myndigheter och få en bekräftelse på detta, säger PerE Samuelsson.

Men Samuelson säger alltså att klienten är öppen för förhandlingar som går ut på att förundersökningen i USA läggs ned. Det skulle också innebära att Assange skulle kunna åka till Sverige - hittills har han inte gjort det av rädsla för att bli utlämnad till USA - för att bemöta anklagelserna om sexualbrott.

- Han är öppen för förhandlingar på den punkten. Han avvaktar ett initiativ från den amerikanska sidan.

Wikileaks har deltagit i en kampanj för att få Obama att mildra Mannings straff. En talesperson för Vita huset uppger dock att beslutet inte har påverkats av Wikileaks eller av Assange.

Per E Samuelson säger att Assange ser Obamas beslut som en "stor seger" för Wikileaks som organ och för visselblåsare över hela världen.

- Han välkomnar det här beslutet och gläds med Chelsea Manning. Han tycker att det borde ha hänt tidigare, redan under Obamas första presidentperiod.

Julian Assange bor sedan 2012 på Ecuadors ambassad i London, dit han flytt för att undgå utlämning. Ecuador har beviljat honom asyl.

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.
Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

I mars förra året gick svenska åklagare med på att förhör med Assange skulle hållas i London. I augusti samma år preskriberades brottsmisstankar rubricerade som olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande av en kvinna.

Den fjärde brottsrubriceringen, misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

Chefredaktör: Fredric Karén

Vd: Gunilla Asker

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Annonsdirektör: Pierre Bergström

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2017-01-18 10:37

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+