AF varnar för sämre sysselsättning

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

AF varnar för sämre sysselsättning Senaste nytt om flyktingkrisen

AF varnar för sämre sysselsättning - Optimismen är fortsatt stark bland arbetsgivare på den svenska arbetsmarknaden. Men kring 2017 kommer syssesättningstrenden att avta, varnar Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

- Vi behöver mer politiska reformer. Det går inte att säga att allt ska hanteras av Arbetsförmedlingen, säger han.

Den svenska sysselsättningen kommer att växa starkt mellan 2016-2017, meddelar Arbetsförmedlingen i en ny prognos.

Tiotusentals arbetsgivare inom både offentlig och privat sektor planerar att anställa hela 144000 personer. Samtidigt kommer arbetslösheten att falla från 6,9 procent till 6,6 procent under samma period, rapporterade Arbetsförmedlingens prognoschef Håkan Gustavsson på en presskonferens på onsdagen.

- Det är glädjande att både svensk arbetsmarknad och ekonomi är så stark. Den stora drivkraften i tillväxten är den privata konsumtionen eftersom hushållens disponibla inkomster har ökat väldigt mycket på senare år. Även kommuner, landsting samt byggsektorn har bidragit till tillväxten, tillägger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen i samtal med SvD Näringsliv.

Men därefter kommer tillväxten att stanna upp. Generaldirektören ser stora utmaningar framför sig, bland annat i takt med att den utbildade arbetskraften fortsätter att krympa.

- Sysselsättningsökningen kommer att avta vid 2017 bland annat på grund av att den svenska skolan lämnar allt för många ungdomar utan gymnasiekompetens. Det innebär att rekryterarna kommer att ha svårt att hitta rätt kvalifikationer bland de som söker jobb, varnar Sjöberg.

Förutom kompetensbrist kommer arbetsplatserna inom skolväsendet och hälsovården att gapa extra tomma, på grund större pensionsavgångar inom offentlig sektor.

- I kommuner, landsting och stat är genomsnittsåldern högre än i andra växande branscher. Därmed signalerar den offentliga sektorn ett större rekryteringsbehov, säger Sjöberg.

En annan tilltagande trend är att arbetslösa med svag ställning som exempelvis de äldre, de med nedsatt förmåga och framför allt de med låg utbildning, kommer att utgöra så mycket som tre fjärdedelar av de inskrivna arbetslösa 2017.

Arbetsförmedlingen vill precis som vid tidigare tillfällen poängtera att det krävs fler reformer på den politiska planen.

- Om inte politikerna vidtar åtgärder i utbildningssystemet, bostadssituationen och arbetsmarknaden kommer det att bli mycket svårt. Det går inte att säga att allt ska hanteras av Arbetsförmedlingen.

På frågan om exempelvis sänkta löner skulle vara en lämplig metod vill Sjöberg inte svara. Men han säger att han hellre vill se en omfattande reformagenda där ett mindre antal åtgärder kan verka för en helhet. Men oavsett om politikerna lyckas komma överens om nya arbetsmarknadsåtgärder, kommer problemen ändå inte lösas i närtid.

- Sverige kommer stå inför en rad utmaningar ett antal år framöver och de kommer inte att lösa sig vid 2017. Bostadsbyggandet kommer exempelvis behöva hålla sig på en hög nivå i tio år framåt, säger Mikael Sjöberg.

En ljusglimt i det hela är att den senaste flyktingströmmen har möjligheten att bidra med en stark arbetskraft. Men det hänger mycket på hur många av de hundratusentals nyanlända som väljer att stanna kvar i Sverige.

- Det kom in 163000 nyanlända till Sverige förra året och hittills har i princip inga kommit till Arbetsförmedlingen eftersom många fortfarande saknar uppehållstillstånd. Men när den här intensiva perioden lugnat sig, bedömer vi ändå att vi kommer att ha någon form av invandring i Sverige. Då har de nyanlända stor potential att bidra på arbetsmarknaden.

Källa: Arbetsförmedlingen

Källa - 2016-06-08 15:04

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+