Aktivister försöker förhala och stoppa utvisningar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Aktivister försöker förhala och stoppa utvisningar - På tisdagen ska ett 15-tal personer tvångsutvisas till Afghanistan. Planet lyfter från Göteborg och gör ett stopp i Wien för att hämta fler afghaner som ska deporteras.

Frivilliga för nu en kamp mot klockan. Målet är att förhala och ytterst stoppa utvisningarna.

Ännu en massdeportation till Afghanistan förbereds. Det specialchartrade planet ska lyfta från Landvetter på tisdagen, och stora protester väntas vid Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg.

Ingrid Broms är med i en grupp som samordnar protesterna och säger att hon nu hoppas på att några av de cirka 15 utvisningar som ska verkställas i morgon kan stoppas.

- Just nu jobbas det för fullt med det juridiska för att stoppa utvisningarna. Framförallt handlar det om att åberopa verkställighetshinder, förklarar hon.

Ingrid Broms har varit engagerad kring ytterligare två tvångsdeportationer i våras. Fortfarande har hon kontakt med personer som utvisats till Kabul.

- Några har lyckats ta sig till Iran, de som är kvar i Afghanistan lever inte, de överlever. Flera har skadats i explosioner, en del har blivit rånade och misshandlade. En kille är väldigt sjuk och honom försöker vi hjälpa, säger hon.

SvD har varit i kontakt med flera aktivister som på olika sätt försöker stoppa tisdagens utvisningar. Eva-Märta Granqvist är med i en grupp som försöker påverka aktörer som på olika sätt är inblandade i logistiken kring deportationen. Det handlar bland annat om det spanska flygbolaget som äger planet, bussbolaget som ska köra personerna till flygplatsen men också personal som servar och tankat planet.

- Vi skriver i mejl att det handlar om brott mot mänskliga rättigheter. Vi uppmanar dessa aktörer att ta samhällsansvar och inte medverka till deportationen. Det är ett allvarligt brott mot mänskliga rättigheter, säger Eva-Märta Granqvist.

Ingrid Broms tycker att det är viktigt att protestera. Dels vill hon visa sitt stöd för dem som ska utvisas men också förhala deportationen i sig.

- Man vill få mer tid till det juridiska arbetet. Det funkar ibland, att få igenom verkställighetshinder i sista timmen.

Även pastorn Bengt Sjöberg kämpar mot klockan. Han kallas för "flyktingpastorn" och har engagerat sig för flyktingar i 30 års tid. En av personerna som ska med flyget till Kabul på tisdag är en konvertit. Pastorn säger att han blev "förskräckt" när han läste protokollet från intervjun på Migrationsverket.

- Jag uppfattar att det är en kille som verkligen är kristen. Men Migrationsverket tror inte på honom. Jag har skrivit till Europadomstolen och nu har jag skickat en massa uppgifter till Migrationsdomstolen i Stockholm, säger han.

Bengt Sjöberg berättar att han nästan gav upp. Mustafa, som killen heter, ska utvisas om mindre när ett dygn. Men plötsligt får han veta att en handläggare vill titta på fallet.

- Så ett litet hopp har fötts i sista stund, säger Bengt Sjöberg.

Mustafa är inlåst i förvaret i Kållered i väntan på deportation. Planet ska göra ett stopp i Wien på vägen till Kabul och hämta upp fler personer som ska tvångsutvisas från Europa.

- Jag är mycket stressad. Alla här är stressade. Ingen sover, alla går bara runt. Vissa pratar med sig själva, säger Mustafa när SvD når honom på telefon.

Källa - 2017-10-09 23:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+