Alarmerande bild av sönderfallet i Europa

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Alarmerande bild av sönderfallet i Europa Senaste nytt om flyktingkrisen

Alarmerande bild av sönderfallet i Europa - Lokalt isolerad men globalt uppkopplad. Detta paradoxala tillstånd upplever vi ibland när snöstormarna drabbar Österlen. De brukar vara några dagar och inbjuder till eftertanke om det speciella läget i vår europeiska avkrok.

Häromdagen skulle jag föreläsa på Lunds senioruniversitet om president Macrons europeiska ambitioner. Skånetrafikens expressbuss avgick på tidtabell och jag hade räknat med att kunna återvända hem lika lugnt och odramatiskt. Men så kom helt överraskande ett snöoväder som stoppade alla förbindelser till Österlen. Inför risken att bli sittande fast i en snödriva i Sjöbo bestämde jag mig för att ta in på hotell i Lund. Där tvingades jag övernatta i två dygn under tiden som jag hjälplöst följde rapporterna om sammanbrottet i lokaltrafiken. Det genomgående beskedet för alla bussar och tåg till Österlen löd "inställt".

Detta är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

På tredje dagen lyckades jag dock krångla mig fram till Ystad med förhoppningar om att på något sätt komma vidare. Men taxi vägrade köra och på stationen rådde kaos bland extrabussarna. Mina tankar gick till inrikesflyget i Kongo på 1970-talet. Även där fick man fråga piloten om destinationen. Även där kunde man bemötas med ett korthugget fräsande: "det där är inte min riktning".

Väl hemma kunde jag konstatera att tidningsutbärningen varit inställd medan posten tycks ha fungerat. Sålunda kunde jag några dagar i efterhand läsa den internationella kvalitetspress som jag prenumererar på och vars höga kvalitet gott och väl kompenserar fördröjningen. Invallad i snödrivorna fick jag på så sätt tillgång till de reportage och analyser som varit mina riktmärken under alla år som korrespondent.

De ger en ytterst alarmerande bild av sönderfallet i Europa. Läget kan sammanfattas som en djupgående politisk identitetskris. Valresultaten i Tyskland och Italien är bara de senaste exemplen på genuin ovisshet och utbrett missnöje med de gamla partierna.

Är detta symptom på ett genomgripande politiskt skifte i Europa? Ja, förmodligen är vi på väg in i ett nytt historiskt skede. Förändringen blev tydlig när det gemensamma systemet för att ta emot flyktingar och asylsökande brakade samman (2015). Men redan tidigare fanns tecken på att de politiska konstellationer som varit dominerande under efterkrigstiden höll på att erodera. På flera håll har den hårdnade globala konkurrensen försvårat villkoren för den europeiska medelklass som bildat en stabiliserande bas för de gamla partierna.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Vänstern i form av socialdemokratiska och socialistiska partier håller på att utplånas i länder som Frankrike och Italien. Tyska SPD har förlorat tio miljoner väljare på 20 år. Även högern i form av kristdemokratiska och konservativa partier är kraftigt försvagade och ibland helt utplånade, som i Frankrike och Italien.

I stället har oväntade uppstickare lyckats vinna väljare, som Emmanuel Macrons rörelse i Frankrike eller främlingsfientliga protestpartier som AfD i Tyskland liksom La Lega och Femstjärnerörelsen i Italien.

Kanske kan Emmanuel Macron och Angela Merkel bilda en allians som återuppväcker drömmar om ett starkare enat Europa. Men i dagens läge räcker inte ens en fransk-tysk allians särskilt långt.

Mot den står en gruppering med åtta mindre länder i norra EU, däribland Sverige. Framför allt finns det en ännu starkare motkraft genom de nationalistiska, inåtvända strömningar i Centraleuropa med Ungerns Viktor Orbán som ledstjärna. Till dem kan man numera också räkna Österrike och Italien.

Inför Lunds senioruniversitet försökte jag utveckla tankegången att "orbaniseringen" blir den viktigaste motpolen till de ambitioner som Macron och Merkel förespråkar. Men sedan kom snöstormen som isolerade Österlen.

Den bästa analys jag hittat om president Macrons tunga arbetsuppgift är skriven av korrespondenten i Paris för Frankfurter Allgemeine Zeitung. En sträng och faktarik genomgång med historiska perspektiv. Förhoppningarna begränsas av att Macron ärvt ett samhälle vars generösa välstånd bygger växande statsskuld.

Christian Schubert: Der neue französische Traum, Frankfurt 2017.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-03-10 08:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Kuratorn mobulbostäder MKB
 5. Angela merkels efterträdare
 6. Bilda regering efter valet
 7. Flyktingkaravanen
 8. Fabian fjälling
 9. Ibrahim Nasrulleyev
 10. Nya lagar 2017

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+