Åldern inte enda faktorn för asyl

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Åldern inte enda faktorn för asyl Senaste nytt om flyktingkrisen

Åldern inte enda faktorn för asyl - Tidigare i veckan presenterades resultatet av de första 581 medicinska åldersbedömningar som Rättsmedicinalverket utfört på uppdrag av Migrationsverket. I 442 av dessa bedömer Rättsmedicinalverket att resultatet "talar för att den undersökta är 18 år eller äldre".

Resultatet var väntat, enligt Migrationsverket, eftersom enbart de fall där det har funnits tvivel om den sökandes ålder har undersökts.

Men vad blir den praktiska skillnaden om en person anses vara över eller under 18 år?

- Det kan dels få konsekvenser i själva mottagandet, dels i asylbeslutet, och det är alltid åldern vid beslutstillfället som räknas, säger Daniel Salehi, processledare vid Migrationsverket.

De praktiska konsekvenserna är bland annat att rätten till skola, vård och godman påverkas.

- Om du är under 18 år har du rätt till samma sjukvård som alla andra barn i Sverige, men om du är vuxen har du som asylsökande bara rätt till vård som inte kan anstå, oftast akutsjukvård. Som vuxen förlorar du också rätten till skola och god man, även om kommunen kan göra en annan bedömning, säger Daniel Salehi.

Dessutom kan boendet påverkas. Om en person bedöms vara över 18 är det upp till kommunen att avgöra om man har rätt att bo kvar i ett boende för barn eller inte.

- Antingen får man bo kvar och då får kommunen statlig ersättning, eller så går boendet över till Migrationsverket, säger Daniel Salehi.

Chansen att få asyl kan också komma att påverkas, även om det inte är säkert.

- Om den sökande bedöms vara under 18 år vid beslutstillfället måste man ha ett barnperspektiv, exempelvis vad gäller mottagandet i hemlandet eller säkerhetsläget där. För barn måste det finnas ett ordnat mottagandet i hemlandet, någon som tar emot barnet, men inte för vuxna. Vidare kanske ett land bedöms som osäkert för ett barn att vistas i, men inte lika osäkert för vuxna. Men det är inte säkert att åldern påverkar möjligheten att få asyl (om exempelvis landet ifråga bedöms vara lika osäkert för barn som för vuxna), säger Daniel Salehi.

Källa - 2017-06-01 16:23

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+