Ålderstesta redan vid Tysklands gränser

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ålderstesta redan vid Tysklands gränser Senaste nytt om flyktingkrisen

Ålderstesta redan vid Tysklands gränser - Ett knivmord på en ung kvinna strax efter jul har i Tyskland utlöst en het debatt om obligatoriska åldersbestämningar för ensamkommande minderåriga. Den misstänkte gärningsmannen är en afghansk flykting som uppger att han är 15 år.

BONN Åklagarna är övertygade om 15-åriga Mia mördades av sin före detta pojkvän. Denne ska ha följt henne till ett apotek i sydtyska Kandel där han knivhögg henne. Redan i mitten av december hade hennes föräldrar polisanmält honom för olaga hot och förolämpning.

Den misstänkte kom 2016 som afghansk flykting till Tyskland och är enligt egna uppgifter inte äldre än 15 år. Något som föräldrarna ifrågasätter och som åklagarna nu försöker verifiera.

Sedan dess rasar en het debatt om åldersbestämningar och om myndigheternas möjligheter att utesluta att det fuskas med åldersuppgifter för att lättare få asyl eller dömas till mildare straff än vuxna i fall av brott.

Ett av de mest omstridda förslagen kommer från Bayerns inrikesminister Joachim Hermann från det kristligt social CSU som kräver medicinsk åldersbestämning redan vid Tysklands gränser.

- Vi kan inte acceptera att människor behandlas som minderåriga och erhåller alla fördelar som detta innebär utan att det står fullständigt klar att personen inte är vuxen, kritiserade i tisdags.

Regeringschefen i delstaten Saarland, Annegret Kramp- Karrenbauer som många ser som Angela Merkels kommande efterträdare, pekade i början av veckan på att myndigheterna i Saarland rutinmässig ålderstestar ensamkommande minderåriga vid minsta osäkerhet. Mer än var tredje har i dessa undersökningar visat sig vara vuxna, sa hon i en tv-intervju med ZDF.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Hård kritik mot de nya förlagen kommer från det tyska läkarförbundet Bundesärztekammer. Förbundets ordförande Frank Ulrich Montgomery hävdar att medicinska undersökningar, i synnerhet röntgenundersökningar, strider mot rätten till fysisk integritet.

- En röntgenundersökning utan medicinsk nödvändighet är ett ingrepp som kan accepteras endast inom ramen för en straffprocess, sa han i tisdags. Redan 2016 hade läkarförbundets etikkommission konstaterat att medicinska åldersbedömningar sannolikt strider mot den tyska konstitutionen.

Boris Palmer som är miljöpartistisk borgmästare i universitetsstaden Tübingen föreslår därför en omvänd bevisbörda.

- Personer som inte med dokument eller genom en medicinsk undersökning kan styrka att de är yngre än 18 år bör behandlas som vuxna, skriver han på Facebook.

Boris Palmer beskriver den tyska inställningen och motståndet till åldersbedömningar som naivt. "Det är blåögt med tanke på de betydande kostnader och de risker som utgår från denna grupp av unga män", kritiserar han.

Enligt Palmer stod asylsökande 2016 för 10 procent av alla misstänka gärningsmän när det gäller sexualbrott. Det är alldeles för många, påstår han, med tanke på att denna grupp svarar för inte mer än 1. 5 procent av befolkningen.

Källa - 2018-01-03 19:01

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+