Alliansen i möte efter splittringen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Alliansen i möte efter splittringen Senaste nytt om flyktingkrisen

Alliansen i möte efter splittringen - Efter den senaste veckans splittring möts alliansens gruppledare under torsdagsmorgonen.

Frågan är hur de andra tre partierna ska förhålla sig till att Moderaterna vill närma sig Sverigedemokraterna i riskdagen.

- Vi diskuterar nu inom alliansen hur vi ska hantera situationen, säger Christer Nylander, Liberalerna.

Enligt Expressens källor har stämningen mellan allianspartierna varit allt annat än god efter Moderaternas SD-besked förra veckan.

På en presskonferens meddelade alliansledaren Anna Kinberg Batra att hon vill fälla regeringen med en gemensam alliansbudget innan valet 2018 samt närma sig Sverigedemokraterna i riksdagsarbetet.


C, KD och L kräver förklaring

Bara KD ställde sig bakom en gemensam budget men inget av de andra partierna vill samarbeta med SD i riksdagen. Centerpartiet gick så långt att man ställde ultimatum som sen drogs tillbaka. C, KD och L har krävt att Kinberg Batra preciserar vad hon menar med SD.

Något statsminister Stefan Löfven använde mot henne under onsdagskvällens duell i SVT:s "Aktuellt".

- Inte ens dina allianskollegor förstår vad som menas, sa han.


Alliansmöte på torsdagen

På torsdagsmorgonen träffas gruppledarna för de fyra allianspartierna bland annat för att diskutera den senaste veckans händelser.

När Expressen mötte Liberalernas gruppledare Christer Nylander inför mötet var budskapet till Moderaterna fortsatt glasklart:

- Vi samarbetar inte med Sverigedemokraterna från Liberalernas sida. Vi diskuterar nu inom alliansen hur vi ska hantera situationen. Och det gör vi med en väldigt god stämning, säger han.


Kinberg Batras migrationskrav på Löfven

Under onsdagens debatt med Löfven öppnade M-ledaren för samarbete med S om migrationsfrågan - men på ett villkor. Att S inte går tillbaka till de permanenta uppehållstillstånden när den tillfälliga asyllagstiftningen upphör om två och ett halvt år.

- Vi har ju sett samarbete kring de frågorna redan tidigare. Vi får fundera på nu hur vi ska hantera ett komplicerat läge för Sverige. Det är det som är det viktiga hur vi hanterar de utmaningar Sverige står inför, säger Nylander.

Enligt Expressens källor kräver Centerpartiet fortsatt besked från Anna Kinberg Batra om SD och står fast vid ett nej till samarbete med SD.

Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson säger att det inte är så komplicerat för hans parti.

- Vi tycker det vi har tyckt tidigare. Vi tycker att vi ska lägga en gemensam alliansbudget så fort vi kan. Och att vi ska fälla Löfven efter nästa val och rösta på alliansens statsministerkandidat men vi vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Källa - 2017-01-26 09:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+