Allt fler barn med kronisk smärta

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Allt fler barn med kronisk smärta Senaste nytt om flyktingkrisen

Allt fler barn med kronisk smärta - Värken började för sex år sedan, som en konstant stark smärta i låren, och den gick inte över. Vissa dagar hade Nikita Angel så ont att hon varken kunde gå till skolan eller leva ett vanligt socialt liv.

- Folk trodde att jag hade växtvärk. Jag tog smärtstillande läkemedel utan att de hjälpte och fick åka in till Helsingborgs sjukhus och ta prover, utan att de hittade någon orsak bakom smärtan, berättar hon för TT.

Till slut remitterades Nikita Angel till smärtmottagningen för barn och unga i Lund där hon under fem månader nu har genomgått behandling.

- Smärtan är kvar, men jag har lärt mig att leva med den och inte bli irriterad på den, säger hon.

Patienter varje vecka

Smärtmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm får i genomsnitt in fem nya remisser i veckan som gäller barn och unga med kronisk värk, i de flesta fall utan förklarlig orsak, berättar överläkare Stefan Lundeberg. Större kapacitet att ge barn behandling kan vara ett skäl till att patientgruppen har ökat, gissar han.

- Samtidigt kan vi bara ta emot ett begränsat antal barn, många får aldrig den hjälp de behöver.

Smärtmottagningen för barn och unga i Lund tar i sin tur emot ett par nya bedömningsfall per vecka, de flesta är flickor, berättar överläkare Ulla Caverius.

- Det vanligaste är att barnen har kronisk huvudvärk, buksmärta eller värk i leder, säger hon till TT.

Acceptera kronisk smärta

När barnen kommer till smärtmottagningen har de redan utretts så att man kan utesluta sådant som hjärntumör och andra orsaker.

Behandlingen de får går bland annat ut på att förklara för barnet att smärtan inte är farlig och att lära barnen att leva med den. Att de kan lära sig att trots smärtan göra saker de gillar, som att spela fotboll och umgås med vänner.

Viktigt behandla tidigt

Gruppen barn med kronisk värk kan bli ännu större i och med att många flyktingbarn bär på trauman som kanske tar sig kroppsliga uttryck, enligt Ulla Caverius.

- Men i de fallen har smärtan ofta en tydlig psykologisk förklaring. Kronisk smärta hos barn behöver däremot inte ha psykisk koppling. Den kan ha det och i sig leda till en psykisk stress, säger Ulla Caverius, och betonar vikten av att ge barnen hjälp i tid.

- En del har kvar sin smärta i vuxen ålder, något som riskerar att leda till sjukskrivningar. Därför är det viktigt att barn med kronisk värk får behandling medan de är barn, säger hon.

Källa - 2016-08-17 12:39

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+