Allt går Putins väg just nu

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Allt går Putins väg just nu - Allt går Vladimir Putins väg just nu.

I skuggan av Trumps seger är det forna Östeuropa åter på väg att orientera sig mot Moskva. Den gamla världsordningen är på väg tillbaka.

Den gångna helgen vann två ryssvänliga ledare val i Bulgarien respektive Moldavien.

Bulgarien är medlem av såväl EU som Nato. Moldavien har ett associationsavtal med EU och har fram till nu haft blicken stint riktad mot väst.

Men en kombination av kaos och problem inom EU och Rysslands hotfulla militära uppträdande mot forna Sovjetrepubliker verkar ha fått till en omsvängning.

Inget av länderna i Östeuropa eller de forna Sovjetrepublikerna har undgått att se vad som hänt med Ukraina och Georgien. Två länder som utmanat Kreml och som Putin invaderat för att hindra dem från att bli medlemmar av EU och Nato.

Ukraina står inför ekonomisk ruin och är helt beroende av nödlån från IMF, Internationella valutafonden. Landet har blivit av med en bit av sitt territorium och har fortfarande ryska trupper på sin mark. Något som fortsätter ha en kraftigt destabiliserande effekt på hela landet. Även i Georgien har den tidigare positiva ekonomiska utvecklingen brutits och delar av landets territorium har brutits loss.

Kostar bryta banden

Lärdomen många drar är att det kostar om man vill göra sig fri från de gamla banden med Ryssland. Frågan alltfler i öst ställer sig; är det värt det?

Efter många initiala löften från EU och USA om hjälp att bryta Moskvas grepp så har länderna delvis lämnats åt sitt öde. Både EU och Nato har andra problem som upptar deras tid. Aptiten att ta på sig de enorma kostnader de skulle innebära restaurera Ukrainas ekonomi har minskat avsevärt.

Kriget i Ukraina är sedan länge borta från den aktuella dagordningen i Washington och Europas huvudstäder. För att inte tala om den frusna konflikten i Georgien.

Tillsammans med Trumps valseger i USA är detta mycket goda nyheter för Moskva.

De ekonomiska sanktionerna som infördes för att straffa Ryssland för annekteringen av Krim är beroende av att samtliga EU-länder är överens. Bulgariens nya ledare vill avskaffa sanktionerna. Liknande tongångar har tidigare hörts från Grekland, ett annat land som Putin odlat varma relationer med i ett försök att splittra EU:s enade front.

Vägrar delta

Även EU-medlemmen Ungern orienterar sig mer österut. Detsamma gäller Serbien, som hoppas bli medlem av EU men som vägrar delta i de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

I takt med att Putin försöker återupprätta Rysslands stormaktsstatus så pågår i det tysta något som kan tolkas som ett återuppbyggande av Warszawapakten, den militärallians som Sovjetunionen skapade som en motvikt till Nato.

Efter Berlinmurens fall 1989 och Sovjetunionens kollaps 1991 blev det rusning av östeuropeiska länder som snabbt ville bli medlemmar av Nato och EU. Framförallt för att de ville ha skydd den dag Ryssland växt sig starkt igen men också för att de drömde om dramatiskt ökat välstånd.

Tillfällig avspänning

Men när Östeuropa de senaste åren insett att EU inte bara handlar om ekonomiska bidrag utan också om att tvingas ta ansvar för en stor flyktingström så har deras entusiasm för EU minskat väsentligt. Istället är det alltfler som nostalgiskt blickat österut även om länder som Polen och de baltiska staterna fortfarande ser Ryssland som ett stort hot.

Alltmer ser det ut som åren av avspänning efter Berlinmurens fall var ett högst tillfälligt avbrott i en mer traditionellt orolig världsordning.

Nu verkar vi vara på väg tillbaka till en mer bipolär värld med USA och Ryssland som stormakter där Kina utgör en stark utmanare i Asien.

Det enda som egentligen återstår på Putins önskelista är att Trumps valseger ska leda till en så starkt ökad internationell oro att oljepriset går upp. De vore bingo för Rysslands möjligheter att intensifiera den militära upprustningen.

Källa - 2016-11-15 11:25

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+