Ambassadör tillbakavisar kritik

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ambassadör tillbakavisar kritik - Under en pressträff lade ambassadör Kaya Türkmen i dag fram sin bild av vad som hänt i Turkiet efter statskuppförsöket den 15 juli. Gripandena av över 20 000 människor och uppgifterna från Amnesty International om tortyr har lett till stark kritik från omvärlden - kritik som tillbakavisas av ambassadören.

- Tortyr existerar inte i Turkiet längre. Vi har ett effektivt system och det har blivit praktiskt taget omöjligt att lura det.

Türkmen säger att det inte finns någon tvekan om att den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen och hans anhängare låg bakom kuppförsöket och hävdar att det finns bevis för det. Gripandena av allt från militärer till journalister och lärare försvarar han med att de är medlemmar i eller har "tagit emot information" från rörelsen.

- De som inte har varit inblandade i kuppen eller i annan brottslighet behöver inte vara rädda. Vi utreder bara om de har varit inblandade i någon olaglig verksamhet, säger Türkmen.

Tror inte på återinfört dödsstraff

Redan tidigt efter kuppförsöket gick president Reccep Tayyip Erdogan ut och sade att det kan bli aktuellt att återinföra dödsstraff i Turkiet. EU-företrädare har varit tydliga med att det skulle innebära att Turkiets kandidatur för att bli en del av unionen avbryts.

- Jag hoppas att debatten i sig inte kommer att ha någon inverkan och jag är övertygad om att det kommer att stanna vid en diskussion, säger Türkmen.

Han påpekar att en sådan lag ändå inte användas retroaktivt och att det skulle förstöra Turkiets möjligheter att få Fetuhllah Gülen utlämnad från USA.

- Det handlar mer om sentimentala reaktioner och kommer inte att gå längre än så.

Under söndagens manifestation till stöd för regeringen, där över en miljon människor samlades i Istanbul, upprepade Erdogan möjligheten och sa att om parlamentet röstar för ett återinförande så kommer han inte att ställa sig i vägen. Men Türkmen anser att det inte är något att hetsa upp sig över.

- Jag tror inte att parlamentet kommer att rösta igenom det, säger han.

Nöjd med Sveriges reaktion

Han tycker heller inte att det finns någon anledning att oroa sig över flyktinguppgörelsen med EU, som ifrågasatts från många håll den senaste månaden.

Trots stark kritik från bland andra utrikesminister Margot Wallström säger han också att han hittills är nöjd med Sveriges reaktion efter kuppförsöket.

- Talet om att sätta press har varit lite känsligt i Turkiet, men det är ett politiskt verktyg. Det är helt normalt och vi accepterar det. Som kandidat (för att bli medlem i EU) måste vi vara förberedda och välkomna kritik.

Källa - 2016-08-09 13:54

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+