Andersson finhackar och strösslar över Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Andersson finhackar och strösslar över Sverige Senaste nytt om flyktingkrisen

Andersson finhackar och strösslar över Sverige - Magdalena Andersson satsar på ett klassiskt välfärdsval. Miljardsatsningen till kommunerna sticker ut - men regeringen har redan retirerat om hur många jobb det kan skapa. Resten av budgeten är finhackad och strösslas över det offentliga Sverige.

Så här ser den årliga budgetritualen ut:

Finansministern (oavsett färg) överdriver de positiva faktorerna i landets ekonomi, medan oppositionen (oavsett färg) överdriver risker och hot.

Mönstret upprepades förstås när regeringen på tisdagen presenterade nästa års budget - hur skatterna ska tas in och hur pengarna ska spenderas.

På regeringens reformlista i den nya finansplanen finns 35 poster, och högst upp tronar de tio så kallade "välfärdsmiljarderna" som är en höjning av statsbidragen till kommuner och landsting.

Magdalena Andersson kallar det för en historisk satsning och "den största enskilda förstärkningen av statsbidragen någonsin".

Och Vänsterpartiets Ulla Andersson säger att satsningen gör henne varm i hjärtat.

Vad finansministern inte nämner lika ofta är att förstärkningen har kommit till bland annat för att möta kostnaderna för en annan historisk händelse, den största strömmen av asylsökande till Sverige någonsin.

Eller att kommunerna i dag räknar med en betydligt sämre ekonomi än när det första beslutet om miljarderna fattades i våras, därför att löneökningarna - och därmed skatteintäkterna - blev lägre än förväntat.

Inkomstbortfallet och de ökade behoven kommer alltså att suga upp en hel del av av pengarna - som Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt brukar kalla för "vänstermiljarderna".

Det ser olika ut på olika håll i landet, men tillskottet innebär knappast att alla kommuner och landsting kommer att kunna nyanställa. Regeringen har också diskret anpassat sin retorik till detta faktum.

När välfärdsmiljarderna presenterades för första gången i våras sa statsminister Stefan Löfven så här:

"Under lång tid har skattesänkningar fått gå före välfärden. Därför är vi stolta över att kunna presentera den här satsningen".

Effekterna beskrevs inte bara som en kvalitetsförstärkning av välfärden - satsningen skulle också bidra till att regeringen kommer närmare sitt mest prestigefyllda mål - EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

Så här formulerade sig regeringen i våras:

"Tillsammans med redan genomförda investeringar motsvarar regeringens och Vänsterpartiets ökade tillskott till kommuner och landsting en möjlig ökning på över 30 000 sysselsatta i välfärden".

I dag, när förslaget faktiskt läggs på riksdagens bord, talar regeringen i stället om att den rödgröna regeringens tillskott "motsvarar kostnaden för 30 000 jobb".

Källa - 2016-09-20 18:59

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+