Angela Merkel är trygg i en ding, ding värld

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Angela Merkel är trygg i en ding, ding värld - Angela Merkel är tryggheten själv. Hon har varit ledare för Tyskland - och i praktiken Europa - under tolv år och ser ut att få ett fortsatt mandat i valet till förbundsdagen den 24 september. Tystlåten eftertänksamhet, pragmatism och förmåga att skapa allianser är hennes signum.

Hon kan även sätta ner foten. Att Tyskland tog emot så många flyktingar under 2015 var till exempel hennes beslut. Hon sade rakt ut att "om vi inte kan visa den som behöver vår hjälp ett vänligt ansikte, är detta inte mitt land längre". För det har hon fått mycket kritik, men detta var hennes övertygelse.

Måhända speglar den hennes medkännande konservatism, kanske springer den ur hennes erfarenhet av att växa upp i DDR bakom järnridån. Men det spelar mindre roll. Angela Merkel förtjänar uppskattning och respekt för sina insatser hittills.

Även under krisen i eurozonen och efter finanskrisen har tyskarna varit en garant för att andra EU-länder och deras banksystem inte ska falla samman.

Den inhemska ekonomin puttrar på bra. Den tyska medelklassen har det gott ställt.

Kanske är det också därför Angela Merkel ser ut att vara tämligen ohotad i sin roll som förbundskansler. Hennes CDU ligger väl till med omkring 40 procent i opinionsmätningarna. Socialdemokraternas kandidat Martin Schulz gör gällande att alla inte har det lika bra och att orättvisorna måste minska. Men SPD sitter i regeringsställning tillsammans med CDU och det är svårt att med trovärdighet gå i opposition mot sig själv. SPD samlar cirka 25 procent av väljarna.

Det relativt nya partiet Alternativ för Tyskland framför högerpopulistisk kritik mot såväl euron som invandringen. Till en början vann de i popularitet, men nu har sympatierna dalat. De gröna satt i regeringen fram till 2005, men har därefter varit i opposition. Liberala FDP har under decennier haft en viktig roll i tysk politik, men åkte ur förbundsdagen i valet 2013 och ser nu ut att ta sig in i igen. Vänsterpartiet Die Linke ligger, liksom de andra småpartierna, under 10 procent.

Angela Merkel har visat att hon kan arbeta med olika majoriteter; hon hade först en storkoalition med SPD, sedan en med FDP och nu regerar hon tillsammans med SPD igen.

Valresultatet kommer att avgöra vilken grund hon kommer att stå på framöver. Förhoppningsvis innehåller den mer liberala inslag än under den senaste mandatperioden.

Tyskland har stora utmaningar framför sig. Omställning av energisystemet, USA:s krav på betydligt högre försvarsutgifter, mottagande av drygt en miljon flyktingar, behov av stora investeringar, terrorismbekämpning, ett skakigt EU-samarbete samt vård av axeln Tyskland-Frankrike är några exempel.

Som världens femte största ekonomi är Tyskland en tungviktare. Landet är med 82 miljoner invånare, omfattande handel och sitt geografiska läge Sveriges viktigaste grannland. Svenskarna har all anledning att noggrant följa tysk inrikespolitik och uppskatta att den är lugn och sansad i en annars tämligen ding, ding värld.

Källa - 2017-08-13 01:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+