Anmärkningsvärt att hon kallar SD rasistiskt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Anmärkningsvärt att hon kallar SD rasistiskt Senaste nytt om flyktingkrisen

Anmärkningsvärt att hon kallar SD rasistiskt - Att Anna Kinberg Batra kallar SD för "ett rasistiskt parti", kan göra det svårt för M i framtiden om de då skulle överväga ett samarbete. Det menar S-stämplade statsvetaren Ulf Bjereld.

- Jag undrar om hon var medveten själv om att hon gjorde ett sådant statement, att hon slog fast att det är ett rasistiskt parti.

Anna Kinberg Batras försiktiga uttalande i SVT:s agenda tyder på att hon vill skapa sig en förhandlingsfrihet och att partiet är splittrat i frågan, menar Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

- Jag tror att det är två saker som spelar roll. Det finns en riktning som gärna ser ett samarbete inom partiet och vill regera med SD och sedan finns det en annan falang som absolut inte skulle kunna tänka sig det. Det handlar om att hålla samman partiet, säger Bjereld och tillägger:

- Hon vill också skapa sig en förhandlingsfrihet, vi vet inte hur det parlamentariska läget blir eller hur utvecklingen i SD kommer att se ut. Säger hon aldrig då stänger hon dörren helt.

Han menar att splittringen visade sig tydligt redan vid decemberöverenskommelsen och att det fortfarande finns moderater som vill följa Fredrik Reinfeldts linje medan andra är för en mer restriktiv flyktingpolitik.

- Det kommer att få stor betydelse för Sveriges politiska framtid hur Anna Kinberg Batra hanterar de interna spänningar som finns inom partiet. Det blir spännande att se hur det utvecklar sig, säger Ulf Bjereld.

Han menar också att det är anmärkningsvärt att Kinberg Batra kallade SD för "rasistiskt parti".

- Det kan få stor påverkan för Moderaterna i ett framtida val 2018. Överväger de ett samarbete kan det bli svårt när hon slagit fast att det är ett rastiskt parti.

Källa - 2016-08-28 23:06

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+