Assange ber domstol häva häktningsbeslut

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Assange ber domstol häva häktningsbeslut Senaste nytt om flyktingkrisen

Assange ber domstol häva häktningsbeslut - Wikileaksgrundaren Julian Assange har bett en domstol i London att häva det häktningsbeslut som finns mot honom sedan han bröt mot borgensvillkoren. Väljer domstolen att godkänna hans begäran kommer han att sättas på fri fot.

- Hypotetiskt sett ja, det är vår tolkning, säger en talesperson från åklagarsidan till Reuters.

Assange tog 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London och bröt därmed mot villkoren för sin borgen. Sedan dess har Assange befunnit sig inne på ambassaden trots beskedet i maj förra året att Sverige lägger ned brottsutredningen. Brittisk polis har tidigare sagt att han ändå kommer att gripas om han lämnar byggnaden eftersom han brutit mot villkoren för sin borgen.

- Han försöker få häktningsbeslutet hävt eftersom svenskarna har bekräftat att utlämningsorden inte längre gäller, säger talespersonen.

Julian Assange kommer inte att lämna ambassaden innan det finns garantier för hans säkerhet, enligt ett tidigare uttalande. Den numera ecuadorianske medborgaren har tidigare nekats diplomatisk status vilket Ecuadors utrikesminister María Fernanda Espinosa tidigare beskrivit som en "värdig och rättvis" lösning på ärendet.

Hans långa vistelse på ambassaden i London är farlig för hans fysiska och psykiska hälsa, enligt en omfattande läkarundersökning vilket är bakgrunden till hans begäran.

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna - olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande - preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen - misstänkt våldtäkt - skulle ha preskriberats i augusti 2020 men den 19 maj 2017 beslutade överåklagare Marianne Ny att lägga ner förundersökningen och häva häktningen av Assange.

Brittisk polis har sagt att Assange ska gripas om han lämnar ambassadområdet för att han bröt mot villkoren för sin borgen när han tog sin tillflykt till ambassaden.

Källa - 2018-01-26 10:24

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+