Assange om åklagaren Är en hemsk person

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Assange om åklagaren Är en hemsk person - Efter sex år på flykt från den svenska rättvisan gör våldtäktsmisstänkte Julian Assange ett häftigt utfall mot överåklagare Marianne Ny som leder utredningen.

- Hon är en hemsk person, säger han till "Uppdrag granskning".

Wikileaksgrundaren Julian Assange är en jagad person sedan han 2010 anklagades för våldtäkt på två kvinnor under ett besök i Sverige. Sedan dess har han bland annat suttit i husarrest i Storbritannien och instängd som politisk flykting på Ecuadors ambassad i London.

Han erbjuder det svenska rättsväsendet att förhöra honom i London, men överåklagare Marianne Ny har vägrat. Fram till nu när hon accepterar tanken på förhör i London - sedan hovrätten har kritiserat henne för att inte ha fört förundersökningen framåt.


Känner sig instängd

Julian Assange är skeptisk till att förhöret ändå ska bli av. Han tror att den svenska utredningen kommer att läggas ned. I en exklusiv intervju berättar han för SVT:s "Uppdrag granskning" om sina känslor som instängd, om sin rädsla för att bli utlämnad till USA där han anklagas för spioneri och om vad han tycker om Marianne Ny.

- Baserat på sex års erfarenhet är jag ytterst skeptisk. Det är vad hon har undvikit i sex år. Hon är en hemsk person, säger Julian Assange till reportern Petter Ljunggren.

- Den svenska utredningen är ingenting. Men USA kommer aldrig att lägga ned sin rättssak. Så snart den svenska utredningen försvinner kan vi ta itu med den stora saken, säger han.


Försvarar sig mot kritiken

USA anklagar Assange för spioneri sedan hans Wikileaks läckt miljoner hemliga amerikanska dokument, många av dem med mycket känsliga uppgifter om USA:s krigföring i olika länder.

Den svenska överåklagaren Marianne Ny slår tillbaka mot Julian Assange, också hon i "Uppdrag granskning". Hon försvarar sig dessutom mot utbredd kritik om att fördröjt utredningen i sex år av formalistiska skäl.

- Det står honom fritt att ha vilka åsikter han vill om mig. Det finns självklart inget personligt i det här. Det här är ett sexualbrottsmål, säger Marianne Ny i SVT-programmet.

Hon säger att hon vägrat att förhöra Assange i London för att hon inte vill behandla honom annorlunda än andra misstänkta brottslingar.

- Förhör i London innebär att vi skulle sänkt kravet på kvalitet i utredningsåtgärderna. Vi skulle ha särbehandlat honom på ett sätt som vi inte gjort med andra misstänkta för allvarliga brott, säger Marianne Ny.

- Vi vände efter det att hovrätten kritiserat oss. Det tog vi till oss. Vi är också ställda inför det faktum att preskriptionen närmade sig, säger hon.

Ecuador har svarat ja på hennes begäran om rättslig hjälp, alltså att man gör det möjligt för svenska utredare att förhöra Assange på Ecuadors ambassad i London.


"Tufft att vara instängd"

Julian Assange ser blek ut under intervjun som på hans begäran sker bakom fördragna gardiner samt med avbrott var tionde minut, detta för att han "inte ska sväva ut eftersom han fått sin tidsuppfattning störd av att vara instängd så länge".

Han säger till "Uppdrag granskning" att det är "tufft" att vara instängd så länge. Han säger att USA spionerar på honom, att ambassaden är omringad, att alla som kommer och går granskas noga och att ambassadens datorer är hackade. Han säger också att den amerikanska presidentkandidaten Hillary Clinton, tidigare USA:s utrikesminister, enligt läckta dokument visar stort intresse för hans fall och håller sig uppdaterad om USA:s begäran till Sverige om han ska utlämnas.

- Jag har varit internerad i 5,5 år utan åtal. Först i husarrest, sedan 4,5 år på ambassaden utan solljus. Min familj har inte kunnat träffa mig. Det är tufft, säger Julian Assange till "Uppdrag granskning".

Källa - 2016-09-07 01:39

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+