Assange svenskens kollega En hyvens karl

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Assange svenskens kollega En hyvens karl Senaste nytt om flyktingkrisen

Assange svenskens kollega En hyvens karl - Ett drygt dygn efter de första rapporterna kunde utrikesdepartementet bekräfta uppgifterna att en svensk man i 30-årsåldern är frihetsberövad i Ecuador. Enligt en före detta kollega till mannen, som SvD talat med, kom uppgifterna som en chock.

UD har via ambassaden i Bogotá varit i kontakt med mannen, som erbjudits och accepterat konsulärt stöd. Enligt den ecuadorianska dagstidningen El Comercio har mannen häktats i 90 dagar, och domstolen har beslutat om att frysa mannens bankkonton.

- Den frihetsberövade företräds av en advokat och är utvandrad och bosatt i Ecuador, säger UD:s presskommunikatör Sofia Nahringbauer till SVT Nyheter.

Enligt Ecuadors regering ska den gripne svensken ha nära kopplingar med Julian Assange och Wikileaks. Den svenska mannen greps på Quitos flygplats, och ska enligt uppgift ha varit på väg mot Japan. Gripandet skedde bara timmar efter det att Wikileaks-grundaren Julian Assange fått indragen asyl från Ecuador, och kunde gripas av brittisk polis vid landets ambassad i London.

Innan han lämnade Sverige 2010 jobbade den gripne mannen som programmerare och systemutvecklare. En kollega i it-branschen som SvD varit i kontakt med menar att rapporterna från Ecuador kom som en stor överraskning.

- Jag blev jätteöverraskad. Han är en supertrevlig person och en duktig programmerare. En hyvens karl, helt enkelt. Jag blev väldigt överraskad av nyheten, det kändes osannolikt att han skulle vara inblandad i något likt det här, säger den före detta kollegan som vill vara anonym.

Den före detta kollegan, som inte umgicks privat med mannen, menar att den gripne mannen i Ecuador arbetade med privacy-frågor.

- Han arbetade mycket med just sådana frågor, kryptering och hur man mejlar utan att lämna spår och sådant. Men att han skulle ha något med Assange att göra hade jag inte en aning om.

På onsdagen, innan Assange greps i London, aviserade den svenska mannen på Twitter att han skulle resa till Japan dagen därpå för ett träningsläger.

Enligt mannens exfru, som nyhetsbyrån AP intervjuat, skulle han åka dit för att träna kampsport. Exfrun påstår även att det är osannolikt att svensken ska ha varit engagerad i Wikileaks.

- Han definierade sig själv aldrig som hackare. Han är programmerare.

På torsdagen delade svensken en tidningsartikel på Twitter, där Ecuadors inrikesminister María Paula Romo påstår att det finns ryska hackare i Ecuador, och att det dessutom finns en person anknuten till Wikileaks i landet. Senare samma dags grips mannen på flygplatsen i Ecuadors huvudstad Quito.

På lördagen tog mannens advokat till Twitter för att kommentera frihetsberövningen som ett "otänkbart beslut", och att man kommer att "överklaga detta absurda och överraskande beslut", skriver SVT.

Enligt tidningen El Comercio misstänks svensken bland annat för dataintrång.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-04-13 18:16

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+