Asylsökande ska kunna avvisar vid gränsen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Asylsökande ska kunna avvisar vid gränsen - Den borgerliga enpartiregeringen inför en "nödbroms", möjlighet att direktavvisa asylsökande till "ett säkert land" redan vid gränsen. Det ska bli ännu svårare att få permanent uppehållstillstånd, och gränskontrollen mot Tyskland förlängs troligen efter 2016.

Hittills i år har 5 000 personer sökt asyl i Danmark, prognosen för helåret är det dubbla. Det är lägre än förväntat, särskilt i jämförelse med 2015 då det kom 21 000 asylsökande.

Åtstramningsförslagen lades fram som en del i den danska regeringens framtidsplan på tisdagen. Den utgör startskottet för en het politisk höst, som kan sluta med nyval.

Partiet Liberal alliance (LA) har hotat fälla Venstre-regeringen om den inte genomför stora skattesänkningar för de högsta inkomsterna. Men några sådana förslag fanns inte med i statsminister Lars Løkke Rasmussens "2025-plan".

"Regeringens fokus är inte att ge direktörer med mångmiljoninkomster skattelättnader på de sist intjänade kronorna" förklarade Løkke Rasmussen.

Förutom flyktingåtstramningarna innehåller 2025-planen också jobbskatteavdrag för låg- och mellaninkomsttagare, och på sikt höjd pensionsålder till 67,5 år och nedskärningar i de mycket generösa danska studiebidragen.

Lars Løkke Rasmussen går balansgång. Han leder en enpartiregering, och är beroende av tre andra partier i det blå blocket: Dansk folkeparti, Konservative och det ultraliberala Liberal alliance.

Alla måste blidkas.

Båda Liberal alliance och Dansk folkeparti ställer krav inför höstens budgetförhandlingar - och de två partierna har helt motsatta åsikter om skattepolitik och invandringspolitik.

Anders Samuelsen, viljestark partiledare i LA, kräver att marginalskatten för de högsta inkomsterna sänks med fem procent. Det skulle främst gynna invånare i ett par av Köpenhamns rikaste kranskommuner.

Dansk folkeparti, som har sin väljarbas bland lågavlönade och på Jylland, avvisar alla skattesänkningar för högavlönade. DF vill ha permanenta gränskontroller mot Tyskland, något som det liberala LA inte alls stöder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen är en politisk räv. Tisdagens plan innehåller köttben till båda stödpartierna: vissa marginalskattelättnader, men bara på inkomster upp till en miljon danska kronor. Och det nya paketet med åtstramningar i asylpolitiken.

Återstår att se om det räcker för att "hålla ihop de blå byxorna", som det uttrycks i danska medier.

Källa - 2016-08-30 15:39

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+