Att utvisas ska innebära mer än att visas ut

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Att utvisas ska innebära mer än att visas ut Senaste nytt om flyktingkrisen

Att utvisas ska innebära mer än att visas ut - Vi står vid orimlighetens yttersta. Expressens artiklar (den senaste 3/1) om de två bröderna som efter år av brott och utvisningsbesked ännu är kvar i Sverige upprör.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Men förvånar de oss?

I tolv år har bröderna vistats i Sverige. Olagligt. Utvisade men med tät närvaro i brottsregister och med klippkort i rättssalarna. De två är statslösa palestinier från Libanon och måste själva frivilligt lämna Sverige. Eftersom utvisning aldrig har effektuerats har de blivit kvar och ägnat dagarna åt sådant som skulle få vilken medborgare som helst att bli persona non grata.

Det finns nog ingen med inblick i de båda männens förehavanden, som kan begripa varför de får stanna i Sverige. Varför vi, som kollektiv, har skyldighet att ge dem rätt att fortsätta bedra samhälle och förtroenden. Eller varför vi som kollektiv inte har resning nog att låta handling få konsekvens. Varför vi inte rent fysiskt avlägsnar dem från landet?

De befinner sig på mark de inte har rätt att vara på. De är dessutom seriedömda för allt från hot mot tjänsteman, misshandel, narkotikabrott till olovlig körning. När rätten kallar dyker de inte alltid upp.

Expressens reportrar har rapporterat från tingsrätten i Hässleholm där en av bröderna skulle inställa sig. Diverse brott skulle avhandlas i samma rättegång, men den anklagade dök inte upp. Åklagaren ville då helst döma i målet trots frånvaron, så att man kunde komma vidare.

Enligt samma reportage kan den äldre brodern, som rymt från Migrationsverkets förvar och nu hålls i häkte, redan i februari i år ånyo söka asyl i Sverige.

Av rapporteringen om bröderna att döma är det två unga män med uppfattningen att de på grund av läget är så illa tvungna att begå brott och bryta regler.

Det är något som klingar bekant. Den generöse välgöraren som vägrar eller saknar förmåga att vara realist, är lika naiv som bedragen. Det finns de som under decennier påtalat detta som ett drag i den svenska välviljan. Som om vi vill bli lurade och bedragna.

Politiskt har allt fler partier påpekat detsamma och lovat att skärpa lagar och regler. Men inget förändras. Vi låter det hända.
Som om detta självskadebeteende inte vore illa nog är många av bedragarna själva förlorare. De som fått nej i Sverige, men som inte handfast utvisats och lever kvar i ett ingenmansland lever utsatt. Det är tveksamt om det finns någon väg för dem att komma rätt.

Problemet är ett antal internationella avtal som gör det omöjligt att tvångsutvisa någon från Sverige till Libanon. Liknande regelverk finns för andra länder, bland annat Uzbekistan. Detta var bakgrunden till terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april 2017. Rakhmat Akilov hade fått utvisningsbeslut till Uzbekistan, men stannat med hänvisning till rådande regelverk.

Vi kan alltså de facto inte utvisa dem som vi har beslutat att utvisa.
De politiska ledare som innerligt talat om ett öppet Sverige är bara trovärdiga om dessa komplexa frågor diskuteras, hanteras, förhandlas.

Utvisningar måste effektueras. Punkt.

Vi måste dessutom, som i dessa bröders fall, avgöra hur de personer ska hanteras som inte har rätt att vara här men som heller inte kan skickas tillbaka till något land.

Det är svårt. Men inte olösligt.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-01-08 07:00

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+