Attack mot flyktingläger i Nigeria fördöms

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Attack mot flyktingläger i Nigeria fördöms Senaste nytt om flyktingkrisen

Attack mot flyktingläger i Nigeria fördöms - Ett stridsflygplan har av misstag attackerat ett flyktingläger i nordöstra Nigeria. Minst 52 människor dödades.

- Ett sådant här misstag får inte ske, säger Katrin Kisswani vid Läkare utan gränser (MSF).

Ytterligare 120 skadades i flygräden i orten Rann i delstaten Borno, enligt organisationen. Flera av de döda och skadade var hjälparbetare.

- Det är fruktansvärt och oacceptabelt att det kan ske ett sådant misstag att ett flyktingläger bombas, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare utan gränser, till TT.

Enligt henne är uppskattningsvis 1,8 miljoner människor på flykt enbart i nordöstra delen av Nigeria.

- Det här sätter en ännu större press på en redan väldigt sårbar befolkning. De har levt lång tid under (terrorrörelsen) Boko Haram och försöker nu överleva, säger hon.

Kisswani har ännu inte fått någon information om några medarbetare från Läkare utan gränser skadats. Organisationen utökade nyligen sina insatser i landet på grund av det humanitära läget, där var sjätte barn lider av akut undernäring, enligt Kisswani. Svenska fältarbetare finns på plats i landet men inte i det attackerade flyktinglägret för internflyktingar.

Uppgifterna om antalet döda går isär. Nyhetsbyrån AP skriver på Twitter - med hänvisning till en nigeriansk regeringskälla - att över 100 människor dödades i attacken.

Ett flertal av de dödade och skadade var Röda Korsarbetare.

"Vi beklagar att bland offren för dagens flygattack i Rann finns sex dödade nigerianska Röda Korsmedarbetare och 13 skadade", skriver en talesperson för Internationella Rödakorskommittén till AFP.

Organisationen skriver på Twitter att 25000 människor i akut behov av nödhjälp uppehåller sig i området som utsattes för flygattacken.

- Många civila, inklusive personal från Internationella rödakorskommittén och Läkare utan gränser, är skadade, säger en regional befälhavare, general Lucky Irabor, till Reuters.

Enligt Maude Fröberg, pressekreterare vid svenska Röda Korset, finns det inga svenska medarbetare i det drabbade området.

Flygräden, som utfördes av det nigerianska flygvapnet, ska ha haft terrorrörelsen Boko Haram som mål och beskrivs av militären som ett misstag.

Boko Haram tog upp vapen mot Nigerias regering 2009 med målet att införa en islamisk stat. Namnet Boko Haram betyder ungefär "västerländsk utbildning är förbjuden" på språket hausa.
Boko Haram, som svurit trohet mot Islamiska staten (IS), har ödelagt stora områden i nordöstra Nigeria. Särskilt hårt drabbad är delstaten Borno.
Nigerias president Muhammadu Buhari och hans styrkor har lyckats driva tillbaka Boko Haram, men konflikten har fått förödande konsekvenser. Över 20000 människor har dödats och miljoner människor har flytt sina hem. Hunger är ett stort problem.
Boko Haram har också expanderat geografiskt, och genomför attacker i grannländerna.

Chefredaktör: Fredric Karén

Vd: Gunilla Asker

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Annonsdirektör: Pierre Bergström

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2017-01-17 21:13

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+