Attentat i Venezuela kan utnyttjas av Maduro

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Attentat i Venezuela kan utnyttjas av Maduro Senaste nytt om flyktingkrisen

Attentat i Venezuela kan utnyttjas av Maduro - Det finns en viss risk att lördagens förmodade attentat mot Venezuelas president Nicolás Maduro kan användas för att röja motståndare ur vägen i det politiskt splittrade landet, enligt en expert.

Samtidigt är misstron stor mot en eventuell rättsprocess.

- Det var anmärkningsvärt att man så snabbt pekade ut så många, där har vi ännu inte sett några handfasta bevis på de ganska grova anklagelserna som dessutom riktas mot en annan statschef. Det finns en risk för att anklagelser riktas mot en bredare krets än de som faktiskt deltagit, och att man försöker straffa politiska åsikter.

Under tisdagen röstade landets så kallade grundlagsförsamling för att lyfta åtalsimmuniteten för flera ledamöter i det ordinarie parlamentet med syftet att ställa dem inför rätta för händelsen i helgen. Venezuela har i praktiken två konkurrerande parlament - det vanliga, som oppositionen kontrollerar efter att ha vunnit ordinarie val, och den nya församling som Maduro inrättat och som presidentsidan kontrollerar.

Frågan är hur nära sanningen en rättsprocess kan komma. Det finns viss anledning för Maduro att oroa sig för sin politiska ställning. Venezuela är i en enormt instabil situation både ekonomiskt, socialt och politiskt, säger Andrés Rivarola Puntigliano. Men även oppositionen är splittrad, och har inte lyckats samla en enad front mot regeringen.

Sedan oljepriset kollapsade 2014 plågas landet av hyperinflation, fattigdom och hundratusentals venezuelaner har flytt till granlandet Colombia.

I augusti 2017 tvingades Venezuelas riksåklagare Luisa Ortega Díaz fly landet sedan hon kritiserat Maduros styre, och rättsväsendet har därefter knutits närmare regeringen.

- Staten och regeringen är starkt ifrågasatt och det ger mindre legitimitet till en rättprocess. Så det är inte säkert att man får fram någon egentlig sanning om vem som faktiskt ligger bakom attentatet.

Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chavez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i parlamentet. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare. För att runda situationen genomförde Maduro i augusti i fjol ett omstritt val till en ny konstituerande församling med befogenhet att skriva om grundlagen. Valet ledde till våldsamma protester där 125 människor miste livet.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas och utropades sedermera till segrare i valet som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars intäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har flytt till grannlandet Colombia, den största flyktingvågen i Colombias historia. Regimen i Venezuela sitter dock kvar och skyller på en kapitalistisk komplott.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-08-08 05:54

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Kuratorn mobulbostäder MKB
 5. Angela merkels efterträdare
 6. Bilda regering efter valet
 7. Flyktingkaravanen
 8. Fabian fjälling
 9. Ibrahim Nasrulleyev
 10. Nya lagar 2017

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+