Avslag för Assange

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Avslag för Assange Senaste nytt om flyktingkrisen

Avslag för Assange - Därför kan inte Assange i dag lämna den ecuadorianska ambassaden i London utan att riskera att gripas. Wikileaksgrundaren har inte lämnat ambassadområdet sedan han tog sin tillflykt dit i juni 2012.

Ett av skälen att häva häktningen som Assange och hans advokater anförde var är att den nästan sex år långa ambassadvistelsen haft en negativ effekt på Assanges psykiska och fysiska hälsa. Efter att ha genomfört en omfattande läkarundersökning tidigare i år skrev läkaren Sondra Crosby och psykologen Brock Chisholm att Assange "inte har haft tillgång till solljus, lämplig ventilation eller kunnat vara utomhus på över fem och ett halvt år", och att hans fortsatta isolering är en "klar kränkning av hans mänskliga rätt till vård".

I maj förra året lade Sverige ned brottsutredningen mot Assange, men brittisk polis har tidigare sagt att man ändå kommer att gripa honom för att han brutit mot villkoren för sin borgen.

Tidigare i år beviljade Ecuador Julian Assange medborgarskap, och begärde att han skulle tilldelas diplomatstatus så att han kan lämna ambassaden utan att riskera att gripas. Men den brittiska regeringen avslog begäran, och sade i ett uttalande att "Ecuador vet att vägen för att lösa Assanges problem är att han lämnar ambassaden och möter rättvisan", skriver nyhetsbyrån AFP.

Assange har inneburit en "hel del besvär" för Ecuadors regering, medgav president Lenín Moreno i en tv-intervju i slutet av januari. Han beskrev då Assange som ett "ärvt problem", eftersom det var den tidigare regeringen, ledd av president Rafael Correas, som beviljade Assange asyl i landet.

Assange själv har uppgett att han inte vill lämna ambassaden på grund av att han är orolig att lämnas ut till USA. Det finns ingen officiell begäran från USA att lämna över Assange.

Källa - 2018-02-06 15:31

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+