Bara stickprov i Hyllie i sommar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Bara stickprov i Hyllie i sommar Senaste nytt om flyktingkrisen

Bara stickprov i Hyllie i sommar - Under sommaren har gränskontrollerna i Hyllie, på grund av personalbrist, prioriterats ner till stickprov.

Flera tågpendlare som tidningen haft kontakt med uppger att de inte sett en enda passkontrollant på Hyllie sedan midsommar. Andra har blivit kontrollerade enstaka gånger i juli.

Redan i juni märkte regelbundna passagerare på Öresundstågen att polis och passkontrollanter allt mer sällan kom ombord på tågen i Hyllie. Då förklarade polisens informationsansvariga Ewa-Gun Westford att gränskontrollen var "partiell" sedan 2 maj, då beredskapsläget i Sverige graderades ner.

Mats Thimgren är ett av de tolv polisbefäl som fungerar som insatsledare för gränskontrollerna i Skåne. Han säger att gränskontrollanterna är på plats i Hyllie varje dygn - men bara vissa perioder.

- Just nu har vi personalbrist, så vi kanske bara är i Hyllie några timmar. Ibland måste vi omfördela personal, eller avrapportera ärenden. Gränskontrollerna ska ju bemannas vid Lernacken, i Trelleborg och Helsingborg också, säger han.

Därför är det fullt möjligt att Öresundspendlare kan åka i flera veckor utan att hamna i någon gränskontroll. Mats Thimgren har inte överblick över om några asylsökande kommit med Öresundstågen i sommar.

- Däremot förekommer det personer som visar upp falska id-handlingar, säger han.

Alla Öresundståg gör fortfarande uppehåll i Hyllie i fem-tio minuter. Men i juni började Skånetrafiken och danska tågbolaget DSB dra upp planer för att köra tätare trafik under hösten, åtminstone i rusningstid.

Enligt Skånetrafikens tågchef Magnus Andersson, som haft kontakt med sina danska kollegor i sommar, ska en studie presenteras 15 augusti.

Men DSB:s pressjour uppger att inget kommer att hända med tidtabellerna på månader.

- Vår ambition är att återuppta tiominuterstrafik. Men just nu finns ingen tidplan, säger pressinformatören.

Det som händer 15 augusti är enligt DSB bara ett tidigt möte med Skånetrafiken för att diskutera förutsättningarna för att förbättra tidtabellerna.

Den svenska regeringen har beslutat att gränskontrollerna fortsätter åtminstone till 11 november. De id-kontroller på Kastrup som DSB ansvarar för fortsätter minst till 4 november.

Sedan 4 januari går Öresundstågen var tjugonde minut, istället för var tionde.

Resenärer från Köpenhamnsområdet får räkna med 30-50 minuters längre restid till Skåne, eftersom alla måste byta tåg och gå igenom id-kontroll på Kastrups flygplats. På Hyllie station står tåget stilla fem-tio minuter för att polisen ska kunna genomföra gränskontroll.

Källa - 2016-08-02 06:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+