Barndom En förskola i frihet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Barndom En förskola i frihet Senaste nytt om flyktingkrisen

Barndom En förskola i frihet - Margreth Olin hör till Norges främsta dokumentärfilmare som med lätt hand rör sig från vitt skilda ämnen likt healern Joralf Gjerstad i "Mannen från Snåsa", flyktingar som fått avslag på sina asylansökningar i "Dom andra" och exempelvis den egna kroppen i genombrottsfilmen "Kroppen min" (2003).

I "Barndom" följer hon med sin flugan på väggen-metod en grupp barn på en förskola någonstans på den norska landsbygden, där närheten till skogen och djurlivet spelar en central roll. Årstiderna skiftar från höstliga promenader då löven faller, häftiga lekar i snön och vårens dungar med vitsippor och långa hängen på träden och sedan sommaren med syrener.

Genom naturens skiftningar lär sig de små mer eller mindre medvetet hur livet går från födsel till död och ibland också avbryts av död. Barnen får en unik inblick i ett blåmesliv genom att förskolan inifrån sin lokal gjort ett titthål in till en fågelholk på husets framsida och alla ungarna överlever inte sedan de kläckts ur äggen.

I första hand koncentreras "Barndom" till en grupp på sju sexåringar i den så kallade sexårsklubben, sex killar och en tjej. De får under året tillverka egna käpphästar, bara det en ynnest för ungar som vill använda kniv och andra verktyg. De har ett stort tält i skogen att vara i och de har ljuvligaste tyger att tillverka marionettdockor av. Här sparas verkligen inte på resurserna och kunniga, trygga, lugna pedagoger leder och delar med sig av sitt kunnande. Det är nästan för bra för att vara sant. Jag hade gärna velat se konfliktlösningar kring viljestarka treåringar som oavbrutet testar omgivningens gränser.

I början deklareras att förskolans pedagogik utgår från leken som barnens arbete. Däremot sägs inget om att skolan har sin grund i Rudolf Steiners lära. Det får man läsa sig till i namnet på förskolan som tackas när eftertexterna rullar. Den upplysningen hade varit bra redan i starten.

Källa - 2017-11-03 09:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+