Barnen som ställer Löfven mot väggen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Barnen som ställer Löfven mot väggen - Här är flyktingbarnen som kampanjar mot Stefan Löfven och Gustav Fridolin i Almedalen.

Expressen kan i dag berätta att Rädda Barnen i hemlighet planerat den stora kampanjen som lanseras i dag.

Statsministern anklagas bland annat för att svika barn som är på flykt.

- Barnen används i dag som pjäser i ett symbolpolitiskt spel, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

Den nya kampanjen #Orädd lanseras i dag och innehåller bland annat en film där flyktingbarn läser upp delar av det tal som statsminister Stefan Löfven höll vid en flyktingmanifestation på Medborgarplatsen i Stockholm den 6 september förra året.

- Regeringen och stora delar av oppositionen har gått från att stå upp för en human flyktingpolitik till att verkligen begrava den, och det är barnen som drabbas värst, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

- Med filmen tar vi statsministern på orden och påminner om vad som sades i september 2015. Sedan dess har det skett en enorm omsvängning. Därför måste vi påminna politikerna om vad de faktiskt står upp för.


Splittring av familjer

Den 21 juni fattade riksdagen med stor majoritet beslut om den kontroversiella åtstramningen av asylpolitiken.

Lagen gör att Sverige lägger sig på EU:s miniminivå vad gäller asylsökandes rättigheter, och syftet är att kraftigt minska antalet asylsökande.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade ja till förslaget. Centerpartiet och Vänsterpartiet röstade nej, medan Liberalerna och Kristdemokraterna avstod från att rösta.

Enligt Rädda Barnen innebär den nya lagen att familjer kommer att splittras - och det drabbar barnen hårt.

- När det gäller splittring av familjer har Sverige gått väldigt, väldigt långt. Och vi vet vilken effekt det blir för barnen, med osäkerheten som det innebär att inte få träffa mamma eller pappa under lång tid.

- Vi har gått från att ha varit ett av de mest öppna länderna till den mest restriktiva migrationspolitiken i hela EU, och effekterna ser vi nu. Stängslen sätts upp i Grekland och Makedonien till exempel. Vi ser att allt fler barn och kvinnor gör den farliga resan över Medelhavet.


Läser upp Löfvens tal

I morgon eftermiddag deltar Rädda Barnens avgående ordförande Inger Ashing i Migrationsverkets seminarium om konsekvenserna av den nya asylpolitiken.

Rädda barnen uppmanar människor att själva spela in och sprida filmer i sociala medier, där de läser upp statsministerns tal från september förra året - för att påminna honom och andra politiker om att stå upp för barnen som flyr.

Källa - 2016-07-03 12:29

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+