Bästa hårda klapparna i jul

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Bästa hårda klapparna i jul - Feta grisar och talande bassethundar - i Frida Nilssons nya bok ser dödens rike ut som det aldrig tidigare har gjort. Det här är en allvarlig berättelse om rädslan för att förlora sina nära och kära, och en uppgörelse med den ångestframkallande döden. Men också ett strapatsrikt äventyr som kan engagera både stora och små. Inlindat i fantasin finns dessutom en empatisk sympati för de förbisedda, ensamma individerna.

Tunn men tät är denna självbiografiska bok om uppväxten i en kärlekslös familj. Kanadensiska Lise Tremblay klipper banden till sina föräldrar, på ett psykiatriskt sjukhus konfronteras hon med sin mor, märkt av galenskap. Hon minns det stegvisa avskedet av sin far, på hospis. Och trots generationer av skuld och våldsamt arv finns där en öm acceptans, som gör berättelsen djupt gripande. Språket är lika tonsäkert vibrerande som i "Hägern", Tremblay vet att fånga både inre ödemarker och glesbygdens dilemman.

Denna nigerianska succédebutant har nämnts som efterföljare till Chimamanda Ngozi Adihichie. Skorna är alltså stora att fylla. Men hennes debut är förvånande rik för en så ung författare. Med insiktsfullt allvar tar Adébáyó sig an smärtsamma teman som barnlöshet och förlusten av ett barn. Hon kritiserar gamla traditioner, kvävande genusroller och medelklassens strutsbeteende i tider av politisk turbulens. Ett lovande och rikt nytt författarskap.

I korta texter och fantastiska akvareller skildrar Sara Lundberg den jämtländska konstnären Berta Hanssons barndom på gården i Hammerdal under 1910- och 1920-talen. Modern, den som ser och uppmuntrar hennes tecknande, dör i tbc. Men när Beata demonstrativt sätter sig och läser och bränner familjens ärtsoppa förstår även fadern att hon måste få gå sin egen väg. Årets Augustvinnare i barn- och ungdomsklassen är en allåldersbilderbok att ta till sitt hjärta.

Vad vet vi egentligen om slaveriet i USA? Den 15-åriga Cora i Colson Whiteheads prisbelönta roman uppbådar den ofattbara styrka som krävs för att rymma, trots vetskap om den sadistiska avrättning som väntar den som åker fast.

Genom ett finurligt litterärt grepp, en underjordisk järnväg, låter författaren henne dyka upp i olika delstater och delvis olika tider, ständigt jagad. Det här är en på samma gång gastkramande thriller som djupt angelägen och lärorik berättelse med nödvändiga perspektiv på vad som händer i dag.

De reser, förälskar sig, sörjer och läser. Men framför allt fortsätter de att umgås och ha överseende med varandras egenheter. I form av inre monologer har danska Christina Hesselholdt skrivit en både rolig och gripande roman om livsavgörande vänskap mellan några 35- till 45-åringar. Texten rymmer både ett spritdränkt besök på en strippbar i Berlin och existensens innersta kärna. Livet kliver fram i sin rikedom.

Nadia och Saeed blir kära samtidigt som de militanta skär halsarna av "de otrogna". När det unga paret får chansen att fly genom en osäker och hemlig Narnia-dörr tar de den, och kliver rakt ut bland solstolar och flyktingläger på den grekiska ön Mykonos. Mohsin Hamid skildrar livet i stället för flykten. Romanen handlar dessutom om en migration som på intet sätt är enkel men i alla fall möjlig.

Handlingen i "Samtal med vänner" går knappt att återberätta utan att den framkallar en gäspning. Ung kvinna inleder kärleksaffär med äldre, gift man - hur många gånger har man inte hört den intrigen förut? Men irländska Sally Rooney väcker liv i en död genre och skapar omedelbar igenkänning med sin knivskarpa berättelse om Bobbi, Frances, Nick och Melissas flytande relationsgränser. Vem är flickvän, vem är pojkvän, vem är vän - och vad betyder egentligen orden vi använder som etiketter?

Graham Swifts kortroman har jämförts med "Downton Abbey". Men förutom herrgårdsmiljön och den skarpa uppdelningen mellan herrskap och tjänstefolk är likheterna inte särskilt stora. Då har berättelsen om den unga tjänsteflickan Jane Fairchilds sensuella kärleksmöte med grannsonen och herremannen Paul Sheringham fler likheter med Kazuo Ishiguros "Återstoden av dagen". Den sorgsna undertonen sammanlänkar dem, men där Ishiguros romanfigurer är ohjälpligt fast i sina roller öppnar Swift, trots bokens svärta, för ett ljusare avslut.

En perfekt julklapp till den som vill eller behöver vända på perspektiven. Den brittiske historikern skriver lärt och lättförståeligt om länderna kring det nätverk av handelsvägar mellan Medelhavsländerna och Kina som brukar kallas för Sidenvägen. Han startar i Persien 500 år före Kristus och avslutar i nutid. På 576 tättskrivna sidor får Frankopan läsaren att förstå att världens mittpunkt inte ligger i Europa och att det som händer i Aleppo, Homs, Moskva, Teheran, Peking och Riyad är minst lika viktigt som det som händer i London och Berlin.

Källa - 2017-12-13 13:18

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+