Båt kapsejsade på väg till Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Båt kapsejsade på väg till Sverige - De fyra asylsökande hamnade i sjönöd i Öresund när de försökte ta sig med båt från Själland till Sverige.

När båten kapsejsade vid Saltholm simmade två av dem vidare. Två tog sig i land och knackade på hos en familj.

- De talade dålig engelska och det var svårt att förstå dem. Men de bad om ett glas vatten, säger Dirch Jansen Schmidt, vän till familjen och ordförande i Saltholms förening.

En av de asylsökande ligger i koma och vårdas i respirator efter att han och tre andra män försökt nå Sverige med båt. Köpenhamnspolisen beskriver mannens tillstånd som allvarligt.

- Han ligger på intensivvårdsavdelningen vid Rigshospitalet i Köpenhamn, säger Henrik Möller Jakobsen, vice polisinspektör.

Larmet kom till polisen i Köpenhamn under måndagseftermiddagen om att det fanns personer i sjönöd vid ön Saltholm i Öresund. Fyra asylsökande försökte ta sig till Sverige i båt och fick problem i höjd med Saltholm.

När båten kapsejsade tog sig två av dem i land och två av dem simmade vidare mot ön Pepparholm.

- En klarade sig hela vägen till Pepparholm och gick i land medan vi fick plocka upp en med helikopter. Personen som kom i land var nedkyld och personen i vattnet höll på att drunkna, säger Henrik Möller Jakobsen.

Båda fördes med ambulans till sjukhus.

De två asylsökande som gick i land på Saltholm begav sig till ett av öns få hus. Husägaren blev rädd när två främmande personer knackade på.

- Hon ringde till mig och berättade att de var där. Hon visste inte vad hon skulle göra. Jag larmade polisen, säger Dirch Jansen Schmidt, vän till husägaren och ordförande i Saltholms förening.

Aftonbladet har försökt få tag på husägaren men denne svarar inte i telefon och grannarna uppger att familjen inte vill tala med media.

- Jag såg två helikoptrar vid 14-tiden. De cirkulerade över vattnet och det var ett stort räddningspådrag vid Pepparholm, säger en annan boende som blev vittne till den dramatiska händelsen.

Enligt Dirch Jansen Schmidt ska de båda personerna ha talat dålig engelska. De var trötta och bad om ett glas vatten. Efter en stund kom dansk polis till huset. Männen togs om hand och har nu hörts om händelsen.

- Två av dem kommer från Marocko och två av dem har vi ingen identitet på, säger Henrik Möller Jakobsen, som uppger att det personerna är fyra män som försökte ta sig till Sverige för att söka asyl.

Svensk polis har varit i kontakt med kollegorna i Danmark angående händelsen.

- Detta var väntat. Det är mycket troligt att det blir fler liknande incidenter framöver. Speciellt nu när det blir varmare, säger Michael Mattsson, chef gränspolis, sektion region Syd.

Källa - 2016-05-10 18:58

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+