Besked i dag om gränskontroller förlängs

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Besked i dag om gränskontroller förlängs Senaste nytt om flyktingkrisen

Besked i dag om gränskontroller förlängs - I dag ska regeringen ge besked om en eventuell förlängning av de tillfälliga gränskontrollerna. Beskedet kommer i samband med att EU:s ministerråd väntas ge klartecken för en tre månaders förlängning.

De länder som berörs av EU:s klartecken är Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge. De svenska gränskontrollerna utförs vid Öresundsbron och i hamnarna i Trelleborg, Malmö, Helsingborg och Göteborg. De infördes förra hösten i samband med flyktingkrisen och förlängdes i maj. Den förlängningen gäller till och med i dag.

Omkring 400 000 personer i snitt i veckan bedöms passera de gränsövergångarna, varav 40-95 procent kontrolleras. Under augusti, september och oktober avvisades 425 personer. Under samma period ansökte 78 personer om asyl i samband med passkontrollen. Det kan jämföras med att 5 411 personer ansökte asyl i Sverige som helhet under samma månader.

Gränskontrollerna vid Öresundsbron har fått kritik för att de tillsammans med id-kontrollerna på den danska sidan skapar förseningar för pendlarna. I förra veckan beslutade regeringen att förlänga id-kontrollerna i tre månader till.

De inre tillfälliga gränskontrollerna infördes förra senhösten, som en följd av att många asylsökande kom till Sverige. De gäller till och med den 11 november.

EU-kommissionen har gett klartecken för att kunna förlänga dem i tre månader.

Gränskontroller finns i dag vid Öresundsbron och hamnarna i Trelleborg, Malmö, Helsingborg och Göteborg.

Källa - 2016-11-11 09:47

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+