Beskedet som får S att begrava Löfvens rollfigur

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Beskedet som får S att begrava Löfvens rollfigur - Svenska politiker svär över Nordeas flykt till Finland. Men beskedet kan ett år före valet fullborda scenografin för en valrörelse som många partistrateger drömt om - med en hård konflikt mellan höger och vänster.

Nu är det bara ett år kvar till valet. Och några händelser den senaste tiden kan komma att definiera valrörelsen 2018.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I så fall innebär det att flera partikanslier kommer att kunna ägna sig åt det som de har drömt om, nämligen att försöka ställa väjarna inför ett tydligt val mellan höger och vänster.

Hos båda de traditionella blocken finns en övertygelse om att en sådan valsituation skulle hjälpa den egna sidan och saken. Och man hoppas inte minst att det skulle missgynna Sverigedemokraterna i det "tredje blocket".

Ingen vet förstås om det verkligen kan fungera. Men resonemanget är att om väljarna röstar utifrån var de står på den klassiska höger-vänsterskalan, så kommer det att vara till nackdel för partier som har profilerat sig på en skala som sträcker mellan nationalistiskt/auktoritärt och grönt/liberalt.

Och SD är ett parti som i huvudsak spelar på den skalan.

De som vill dramatisera valrörelsen så att den - i alla fall vid en snabb anblick - ser ut att handla om skarpa motsättningar mellan höger och vänster har haft en bra vecka.

I söndags berättade SVT att regeringen kommit överens med Vänsterpartiet om att föreslå ett vinsttak för privata välfärdsföretag inom skolan och omsorgen.

Det borde inte vara överraskande, eftersom ett löfte om att "stoppa vinstjakten i välfärden" har varit ett villkor för att Vänsterpartiet alls skulle stödja regeringen Löfvens ekonomiska politik.

Men ett regelverk hade kunnat utformas på många olika sätt. Regeringen valde nu det vinsttak som utredaren Illmar Reepalu hade föreslagit. Och det är en av de modeller som provocerar borgerligheten och näringslivet allra mest.

"Jag är chockerad över att regeringen väljer att lägga fram det här förslaget som är så långtgående", utbrast Liberalernas Jan Björklund.

Som förslaget är utformat skruvar det upp konfliktnivån mellan höger och vänster. Men det är också den enda effekt det har, eftersom regeringen kan vara säker på att propositionen kommer att fällas i riksdagen, av de borgerliga och Sverigedemokraterna.

Ytterligare tändvätska till den tänkta höger-vänsterkonflikten kom med onsdagens besked att banken Nordea väljer att bege sig över Östersjön för att bli ekonomisk flykting i Finland.

"Återigen leder socialdemokratisk politik till att företag flyr Sverige", sammanfattade Centerledaren Annie Lööf. Och Ulf Kristersson - troligen nästa Moderatledare - sa att regeringens oskickliga agerande har "skadat förtroendet för Sverige".

Socialdemokraterna har möjligen ingenting emot att skruva upp konflikten om vinster i välfärden, särskilt som det inte leder till några praktiska konsekvenser alls. Men Nordeas flytt är ingenting som Stefan Löfven har önskat sig.

Det finns många politiska nyanser i de här frågorna som egentligen gör dem olämpliga för slagord. Till exempel motiverar Nordea flyttbeslutet med att Sverige inte är medlem i EU:s bankunion. Det är en union som också den borgerliga regeringen - utom Liberalerna - var ointresserade av att ansluta Sverige till. Samma borgerliga regering som började tala om en bankskatt.

Men det blir inte svårt för valets kampanjmakare att måla upp fiendebilder mot den här klassiska politiska bakgrunden.

Så här ungefär kan det komma att låta: "De borgerliga skyddar riskkapitalisterna och gråter över giriga bankirer". Och så här tillbaka: "De företag som Socialdemokraterna inte förbjuder, de driver man ur landet".

En annan effekt av det här blir att Socialdemokraterna slutgiltigt måste begrava S-ledarens rollfigur från förra valet. Ni minns näringslivets vän; med affärsplanen, industrikanslern och innovationsrådet?

Vila i frid, businessman Löfven. Han offrades för en valrörelse som skulle handla om näringslivet villkor och präglas av en klassisk strid mellan höger och vänster.

Källa - 2017-09-09 10:20

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+