Birgitta Ohlsson ska ha bett om ursäkt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Birgitta Ohlsson ska ha bett om ursäkt - Kritiken från partikollegerna under onsdagens krismöte tog hårt - till slut bad Birgitta Ohlsson om ursäkt, enligt uppgifter till Expressen.

En av hennes tyngsta kritiker Tina Acketoft, L, förutsätter att budskapet gått fram.

- Det är rimligt att man följer de samarbetsavtal som vi har inom riksdagsgruppen och jag hoppas att det kommer att vara så nu, säger hon.

Under onsdagen meddelade Liberalernas vice gruppledare Tina Acketoft i Ekot att hon inte längre har förtroende för Birgitta Ohlsson och kollegan Anna Starbrink krävde hennes avgång.

Kritiken kom efter att Ohlsson gått mot partilinjen i flera frågor - bland annat mot ledningens utspel att sätta stopp för religiösa friskolor i Sverige. Ohlsson svarade i en replik till partiledningen på DN Debatt att man ska låta bli att generalisera om skolor.

Avgångskravet rörde upp en storm i Liberalerna och Jan Björklund kallade till krismöte på onsdagsmorgonen.

Ett möte som varade i timmar där Birgitta Ohlsson fick ta emot kritik för sitt agerande.


Birgitta Ohlsson ska ha bett om ursäkt

Enligt uppgifter till Expressen ska Ohlsson under mötet ha bett om ursäkt för hur hon hanterade frågan om religiösa friskolor - att hon inte förvarnade internt innan debattartikeln publicerades i Dagens Nyheter.

Dock ska ursäkten inte ha rört själva innehållet i artikeln.

Acketoft anser att det är beklagligt att konflikten fortsätter och betonar att hon aldrig krävt Ohlssons avgång.

- Däremot tycker jag att det är rimligt att man följer de samarbetsavtal som vi har inom riksdagsgruppen och jag hoppas att det kommer att vara så nu, säger hon.

- Det blir väldigt svårt när man har företrädare för den högsta ledningen som företräder två olika linjer inom ett parti, säger hon.

Acketoft vill inte svara på om Ohlsson gav några löften om sitt framtida agerande men förutsätter att budskapet gått hem och att det inte upprepas.

- Jag tror att hon förstod att det fanns en kritik mot henne. Men det fanns också de som inte kritiserade Birgitta.

Onsdagens möte beskriver hon som "allvarligt" och som en "diskussion som vi hade behövt ta tidigare". Nu vill hon gå vidare.

Trots kritiken vill Acketoft precis som Björklund att Ohlsson - en "fantastisk företrädare för liberalismen" - stannar i partiet. Enligt flera personer som Expressen pratat med anses Ohlsson för värdefull att förlora - en stark profil som går hem hos väljarna.

Riksdagsledamoten Fredrik Malm, L, säger att det måste gå att kombinera ett högt tak med frispråkighet hos företrädarna, även i ledande positioner.

- Men sen kan man inte gå hur långt som helst i att gå mot partiet, särskilt när beslut är förankrade. Jag tror att alla har förstått att när riksdagsgruppen måste sitta i möte i nio timmar är situationen inte bra. Jag tror att den signalen gått fram till alla. Vi måste blicka framåt och vi måste vara mer enade, säger Malm.

Han anser att Ohlsson även i fortsättningen ska kunna vara en frispråkig röst.

- Sen kan man diskutera hur man går ut med sina utspel. Det har vi diskuterat och jag hoppas att vi framöver inte kommer att behöva hamna i sådana här situationer med interna bråk, säger Malm.


"Man kan välja hur man kommunicerar ut sin kritik"

Partikollegan Roger Haddad tycker att det är olyckligt att situationen uppstått.

- Jag motsätter mig alla typer av förslag som skulle sänka taket eller kräva någons avgång för att man har kritiserat något, säger han.

Men också Haddad anser att det är avgörande på vilket sätt kritik eller avvikande åsikter framförs.

- Man kan som ledamot i riksdagsgruppen välja hur man kommunicerar ut sin kritik. Trots att det var majoritet i förslaget om migration, både i partistyrelsen, i länsledningar och i riksdagsgruppen kanske folk uppfattar att vi har olika åsikter på grund av Birgittas uttalande då, säger han och syftar på sommarens riksdagsomröstning som enades i en skärpt asylpolitik.

Expressen kunde i går berätta att avgångskraven mot Ohlsson kan vara ett försök för Björklund att bli av med sin främsta konkurrent om partiledarrollen.

- Om det var så så har de misslyckats. Birgitta fick ett starkt stöd, säger en källa med insyn.

Källa - 2016-09-16 07:47

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+