Blir Trumps nya inreseförbud verklighet?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Blir Trumps nya inreseförbud verklighet? - Det är Hawaii och Washington, som med stöd av ett antal andra delstater, stämt presidentens andra och senaste dekret rörande invandring och nationell säkerhet. Det första stoppades i domstol som grundlagsvidrigt.

Vita huset lade därefter fram en nedbantad presidentorder enligt vilken människor från sex i huvudsak muslimska länder (Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen) ska stoppas från att resa in i USA under 90 dagar. Personer med uppehållstillstånd och visum undantas dock, till skillnad från den första skrivningen. Parallellt ska allt flyktingmottagande stoppas i 120 dagar. Syftet, enligt Trump, är att hålla "islamistiska terrorister" borta samt ge Washington DC tid att utarbeta rutiner för "extrem granskning" av människor från de utpekade länderna.

Delstaten Washington, vars stämning ledde till att det första inreseförbudet stoppades, hävdar att även det andra dekretet strider mot USA:s grundlag och skadar delstatens invånare, universitet och företag. Hawaii resonerar på liknande sätt, och argumenterar att skrivningen bryter mot både invandringslagar och lagar om religionsfrihet.

Den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer. Det omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder - Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen - i 90 dygn. Inga USA-visum skulle utfärdas i länderna under den tiden.

Dessutom skulle allt flyktingmottagande i USA stoppas i 120 dygn, tills nya regler införts. Därefter var det tänkt att flyktingar som flyr undan "religiöst förtryck" (kristna, enligt Trump själv) skulle prioriteras. Flyktingar från det krigshärjade Syrien skulle stoppas från inresa tills vidare, tills presidenten beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

Presidentdekretets syfte var, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

Beslutet ledde till omfattande folkliga protester både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare. Det kritiserades för att vara dels diskriminerande, dels ineffektivt. Den 4 februari stoppades det som konstitutionsvidrigt av James Robart, federal domare i Seattle.

Vita huset övervägde att överklaga till Högsta domstolen men valde att i stället arbeta fram ett nytt, mindre omfattande, dekret. Det presenterades den 6 mars. I den nya skrivningen är Irak undantaget från listan av länder med inreseförbud och undantag görs också för människor som redan har giltiga visum och andra tillstånd. Tills vidarestoppet för flyktingar från Syrien slopas också.

En annan skillnad är att den nya ordern inte träder i kraft omedelbart, utan först efter drygt en vecka, den 16 mars. Innan dess kommer den att prövas i domstol.

Källa: Amerikanska medier

Källa - 2017-03-15 11:32

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+