Blödningen till SD stoppades

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Blödningen till SD stoppades Senaste nytt om flyktingkrisen

Blödningen till SD stoppades - Det påstås att en bild säger mer än tusen ord. Och bilden av Moderaternas väljarförluster är väldigt talande. Några ord behövs dock.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

SCB:s partisympatiundersökning i går blev kanske inte det jordskalv som befarats, men den illustrerar ändå tydligt hur borgerlighetens kontinentalplattor är i rörelse.

Sedan riksdagsvalet 2014 har Moderaterna förlorat 5,2 procentenheter. Den huvudsakliga delen av tappet har dessutom inträffat under det senaste halvåret.

I novembermätningen fick Moderaterna 22,8 procent. Stödet i opinionen uppgår nu till 18,1 procent, enligt SCB.

Väljarflykten sedan riksdagsvalet har huvudsakligen skett i två riktningar. 3,6 procentenheter har gått till Centerpartiet, medan 2,1 har gått till Sverigedemokraterna.

Den bilden är väldigt tydlig. Men den säger inte allt.

Det senaste halvåret har nämligen Moderaternas blödning till Sverigedemokraterna stoppats. SCB har inte kunnat uppmäta något statistiskt säkerställt nettoflöde från M till SD sedan novembermätningen.

Sedan Anna Kinberg Batra öppnade för förhandlingar med Sverigedemokraterna har väljarförlusterna ditåt alltså upphört, enligt SCB. Priset har dock varit tämligen högt.

De flesta som har övergett Moderaterna det senaste halvåret har gått till gruppen osäkra väljare. 1,8 procent av väljarkåren har lämnat M för att i stället svara "vet ej" på frågan om hur de skulle rösta om det vore val i dag. Nästan lika många, 1,7 procentenheter, har gått till C. Moderaterna har också tappat till Liberalerna (0,9 procentenheter) och Socialdemokraterna (0,7).

Centerpartiet rusar framåt. 11,3 procent skulle rösta på Annie Lööf om det vore val i dag. I höstas låg C på 7,1.

Socialdemokraterna har återhämtat sig efter nedgången i samband med den akuta asylkrisen 2015. Partiet är nu i princip tillbaks på valresultatet, med 31,1 procent.

Sverigedemokraterna är nu näst största parti i SCB:s mätning, med 18,4 procent. En icke oansenlig del av Sverigedemokraternas tillväxt har tidigare utgjorts av missnöjda moderater. Den rörelsen tycks nu ha stannat.

Anna Kinberg Batra har fått hård kritik både internt och externt. Hon kan eventuellt trösta sig med att även Annie Lööf för bara några år sedan var helt utdömd. Uppenbarligen kan man vända en besvärlig opinionstrend.

Centerpartiets framryckning vilar på önsketänkandet om en rent borgerlig regeringsbildning. Att önska sig är som bekant gratis, i synnerhet under mellanvalsperioder. På valdagen upplever antagligen färre att de har råd med vidlyftiga drömmerier.

Några av de nya centerpartisterna kanske även kommer att fråga sig hur den gångna mandatperiodens många majoritetsbeslut i kammaren har uppstått. Inte har det varit genom obefläckad avlelse i alla fall.

De rödgröna partierna får tillsammans 41,9 procent. Alliansens fyra partier har tillsammans 37,6 procent (generöst räknat, då Kristdemokraterna återigen hamnar under riksdagsspärren med sina 3,2 procent). Ingetdera av blocken har någon egen riksdagsmajoritet inom räckhåll.

Den lilla bilden från SCB säger mycket, men inte allt. Moderaternas vägval har stoppat förlusterna till Sverigedemokraterna. Det var ett avgörande steg i partiets strategi.

På sikt kommer även Centerpartiets nytillkomna följare att behöva välja.

Källa - 2017-06-01 22:48

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+