Bomb i Tyskland kan vara islamistdåd

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Bomb i Tyskland kan vara islamistdåd Senaste nytt om flyktingkrisen

Bomb i Tyskland kan vara islamistdåd - Polisen fick larm om en explosion i Ansbach strax efter klockan tio på söndagskvällen. Till en början trodde man att det rörde sig om en gasexplosion på en restaurang, men sedan meddelade myndigheterna att en sprängladdning hade detonerat.

- Räddningstjänst, brandkår och polis skickades till platsen. Där hittades flera skadade, och en man som dog, trots återupplivningsförsök. Vi tror att den döde är samma person som har utlöst sprängladdningen, säger Robert Sandmann, talesperson för polisen i bayerska Mittelfranken, till TT.

Den misstänkte gärningsmannen är en 27-årig syrisk medborgare som för ett år sedan fick avslag på sin asylansökan i Tyskland. På grund av säkerhetsläget i Syrien har han inte kunnat utvisas, utan var inhyst på ett boende i Ansbach, enligt polisen. Mannen var känd av polisen sedan tidigare, dock inte för några grövre brott.

Ingen livshotande skadad

Sprängladdningen, som också innehöll metallbitar, bar han med sig i en ryggsäck. Innehållet i ryggsäcken ska enligt Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann ha varit tillräckligt för att döda många fler människor. Ingen av de skadade har dock livshotande skador, enligt polisen.

Enligt Herrmann hade 27-åringen blivit nekad att komma in på en musikfestival som arrangerades i närheten av brottsplatsen. Därefter begav han sig till en bar i centrala Ansbach och utlöste sprängladdningen. Mannen har vid två tidigare tillfällen försökt ta sitt liv.

Möjligt islamistdåd

Joachim Herrman tror att det rör sig om ett islamistdåd.

- Min personliga åsikt är att det tyvärr framstår som sannolikt att det rör sig om ett äkta islamistiskt självmordsattentat, säger han till Die Welt.

Polisen vill dock inte bekräfta att mannen hade islamistiska motiv, utan säger att det fortfarande är oklart.

"Motivet inte klarlagt"

- Det vi vet hittills är att en person har utlöst en sprängladdning, och att personen dog. Motivet, om det rör sig om ett självmord eller ett attentat, är inte klarlagt, säger polistalesmannen Robert Sandmann.

TT: Hur arbetar ni vidare i dag?

- Utredningen leds av den lokala kriminalpolisen, med stöd av sprängmedelsexperter från delstatspolisen i München. Vi ska prata med vittnen, säkerhetspersonal och gå igenom filmer från övervakningskameror.

Tredje våldsdådet på en vecka

Omkring 2 000 personer evakuerades från festivalen på grund av explosionen. Ett stort område runt explosionsplatsen spärrades av och boende i stadskärnan kunde inte ta sig till sina lägenheter, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Explosionen i Ansbach är det tredje våldsdådet i Bayern på en vecka. I fredags kväll sköt en 18-åring ihjäl nio människor i ett köpcentrum i München. I måndags löpte en 17-åring amok med yxa på ett tåg i Würzburg, och fem personer skadades.

Källa - 2016-07-25 11:35

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+