Borgerlig spricka om flyktingboende

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Borgerlig spricka om flyktingboende - - Vi måste göra något för att få fram bostäder men ser det som en tillfällig lösning säger Carina Ingelsson ordförande för Liberalerna i Kävlinge.

Tanken är att köpa eller hyra in paviljonger som sedan ställs på olika platser i framför allt de västra kommundelarna.

- Vi tror inte på att ställa alla på samma plats utan vill istället sprida ut dem.

Enligt Carina Ingelsson finns det en upprättad plan för var de skulle kunna placeras.

- Vi måste hitta en lösning och vi måste börja med det nu, säger hon.

I slutet av september är det meningen att ytterligare 20 flyktingar ska placeras i kommunen och enligt Liberalerna väntas totalt 50 personer komma innan året är slut. Totalt ska 116 flyktingar placeras i Kävlinge i år.

- Då kan vi inte hålla på och ta lägenheter som vanliga kommuninvånare står i kö för att komma åt. Det ser inte snyggt ut.

Liberalerna hoppas kunna presentera ett förslag under hösten men först måste de andra partierna i femklövern gå med på deras lösning och här märks sprickan.

- Vi moderater tycker inte att det är ett bra förslag. Vi har diskuterat det i partigruppen men dels är det dyrt och dels känns det ovärdigt och kan bli ett andra klassens boende, menar moderaternas Pia Almström och får medhåll av kristdemokraternas Peter Rugarn:

- Paviljonger blir för kommunen en dyr lösning, antingen genom köp eller hyra med långa avtal. Kostnaden blir hög, både på kort och lång sikt. Finansieringen av paviljonger är inte löst, och den skulle bli mycket betungande för kommunen. Paviljonger kan tendera att bli en permanent boendelösning, vilket på sikt inte är önskvärt.

Pia Almström menar att kommunen istället måste ta en ny diskussion med Migrationsverket.

- Vi och de flesta andra kommuner har ingen möjlighet att lösa problemen åt staten. Flyktingarna ska staten ta hand om. Inte lämpa över ansvaret på kommunerna. Vi vet inte var vi ska göra av dem som bostadsmarknaden ser ut.

Även Miljöpartiet ingår i den styrande femklövern och är till skillnad från moderaterna positiva till en paviljonglösning.

- Det föreslog vi redan för ett år sedan. Ställer man upp dem på olika platser så kan det bli bra, säger Nils Nyberg (MP). Han tycker liksom liberalerna inte om att vanliga Kävlingebor inte kommer åt de lägenheter som finns.

- Vi har ungdomar som inte får tag i någon lägenhet och äldre som vill sälja sitt hus för att flytta in i en lägenhet. De måste kunna göra det, säger han.

Miljöpartiet är inte heller främmande för att köpa in bostadsrätter och villor som sedan hyrs ut till flyktingarna.

Det gillar inte Pia Almström:

- Det är en dålig lösning tycker jag. Det skulle bara driva upp priserna eftersom kommunen alltid kan betala mest.

Socialdemokraterna stöder dock förslaget med paviljonger:

- Vi håller med i det som Liberalerna har skrivit och har hela tiden haft inställningen att vi som kommun ska ta vårt solidariska ansvar. Det jag tycker är synd är att Liberalerna inte fått gehör för sina tankar och sin inställning hos majoriteten som de samarbetar med. Hade beslut tagits under förra hösten om att starta byggande inom kommunen och att driva mottagandet i egen kommunal regi, som vi föreslog i kommunstyrelsen, så tror vi att den situation vi befinner oss i idag, både praktiskt och ekonomiskt, hade varit mer fördelaktig, menar oppositionsrådet Catrin Tufvesson (S).

Källa - 2016-09-10 08:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+