Bråk om KDs asylpolitik sant och falskt i debatten

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Bråk om KDs asylpolitik sant och falskt i debatten - Aftonbladets partiledardebatt var stundtals hetsig och innehöll flera anklagelser om faktafel. Vilket parti vill skära mest på miljöpolitiken och vill KD införa permanenta uppehållstillstånd? SvD reder här ut några av bråken från måndagskvällens stora debatt.

PÅSTÅENDE:

"Ni vill lätta upp asylreglerna. Ni vill återinföra permanenta uppehållstillstånd (. . . )"

Jimmie Åkesson (SD) gick till angrepp mot KD:s asylpolitik och påstod bland annat att partiet vill återinföra permanenta uppehållstillstånd, vilket var huvudregeln fram till åtstramningarna i migrationslagstiftningen sommaren 2016.

Påståendet stämmer dock inte, vilket Ebba Busch Thor (KD) även påtalade.

Faktum är att KD var först av riksdagspartierna - efter SD - att föreslå tillfälliga uppehållstillstånd. Partiet lade fram förslaget i december 2014. Månaden efter anslöt sig Liberalerna till idén och i maj 2015 sade även M att man vill övergå till tillfälliga uppehållstillstånd.

Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna bytte inriktning från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd i och med den blocköverskridande migrationsuppgörelsen i oktober 2015.

"Jag uppskattar att Jonas är en väldigt ideologisk politiker. Vi som såg dig häromdagen på SVT:s utfrågning förstod att du vill förstatliga Ikea och H&M till exempel…"

Ulf Kristersson (M) anklagade Jonas Sjöstedt (V) för att vilja förstatliga två av de kändaste företagen från Sverige. V-ledaren svarade:

- Det är fel. Det är fel.

Kristersson syftade på SVT:s utfrågning av Sjöstedt den 23 augusti. Där ställde programledarna flera frågor om ägandet av H&M och Ikea mot bakgrund av V:s partiprogram, där det står att "ägandet av produktionsmedlen" ska upphävas.

V driver inte på för att i närtid ändra ägandet för "produktionsmedlen" i Sverige. Replikskiftet handlade alltså snarare om samhällsvisioner än om konkreta politiska förslag, och är därför inte enkelt att faktagranska.

Några saker kan dock påpekas.

Ett av de viktigaste målen inom arbetarrörelsen har historiskt varit att ändra företagens ägarförhållanden så att de anställda ska ta del av ägandet. Det har dock rått oenighet om vilket system som ska ersätta dagens.

V:s partiprogram visar att partiet länge företrädde linjen att hela eller stora delar av näringslivet ska ägas av staten. De senaste årtiondena har partiprogrammen dock i stället använt mindre specifika uttryck om hur ägarförhållandena ska ändras.

Även S hade fram till 2001 formuleringar i sitt partiprogram om att "bestämmanderätten över produktionen och dess fördelning läggs i hela folkets händer".

Under SVT-intervjun sa Sjöstedt att även om det står i partiprogrammet att man vill ändra dagens system för hur företag ägs, så är det inte säkert att just ett statligt ägande skulle vara bättre.

På frågan om hur H&M och Ikea ska bedrivas i V:s drömvärld svarade han:

- Ja, det kan vara olika former. Det kan vara att de som arbetar där äger. Det finns sådana företag i Sverige i dag, som ägs av sådana som arbetar där. Jag skulle gärna ha många fler sådana företag. Det kan vara kooperativt ägande. Det kan vara kommunalt. Det kan också vara privata företag i olika former. Det kan vara statligt. Jag tror att man behöver ha en bra mix.

"Kristdemokraterna är det parti som vill skära absolut mest på miljöpolitiken, till och med mer än Moderaterna och Sverigedemokraterna. "

Så sade Gustav Fridolin (MP) i sitt replikskifte med Ebba Busch Thor (KD). När SvD ber MP om belägg för påståendet hänvisas vi till oppositionens budgetmotioner och satsningarna inom utgiftsområde 20, Allmän miljö- och naturvård.

Det här budgetområdet rymmer utgifter inom miljö- och klimatfrågor, och visar att KD vill skära 3,6 miljarder från regeringens satsningar inom området i år. Mycket riktigt är det mer än de övriga oppositionspartiernas nedskärningar.

Det bör dock påpekas att Fridolins påstående om KD bara stämmer för 2018. Partiernas budgetberäkningar grundar sig på beräkningar över treårsperioder, och ur det perspektivet är inte KD det parti som mest vill skära i miljöpolitiken.

Under perioden 2018-2020 vill sammantaget både L och SD spara mer på utgiftsområde 20 än KD.

Källa - 2018-08-28 17:07

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+