Brett stöd för migrantläger i Afrika

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Brett stöd för migrantläger i Afrika Senaste nytt om flyktingkrisen

Brett stöd för migrantläger i Afrika - Utrikeschefen Federica Mogherini och asyl- och migrationsansvarige Dimitris Avramopoulos lade i onsdags fram tanken på att stödja FN:s flyktingkommissariat UNHCR och Internationella migrationsorganisationen (IOM) för att "förbättra situationen för migranter" på plats i Libyen.

Stöd föreslås även till "kapacitetsbyggande" i libyska myndigheters hantering av migration.

I klartext kan allt beskrivas som EU-pengar till en sorts migrantläger i Afrika. Och det gillas av somliga.

- Tanken är att skicka dem till ett säkert ställe, utan att ta dem till Europa, säger Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere i samband med torsdagens informella justitie- och inrikesministermöte i Valletta.

- Folk som förs fram av smugglare behöver räddas och tas i säkerhet, men från det säkra stället utanför Europa skulle vi sedan kunna ta in dem som behöver skydd, säger ministern enligt nyhetsbyrån Reuters, som uppger att kommissionens tankar fått "brett stöd" bland deltagarna vid mötet.

Sverige representeras i Valletta av statssekreterare Lars Westbratt.

Kommissionens förslag, som även innehåller nya pengar till utbildning och stöd av libyska kustbevakare, har lagts fram inför EU-ländernas stats- och regeringschefers möte i Valletta nästa vecka.

Från vänstern är dock kritiken hård.

"Att finansiera den libyska kustbevakningen för att stoppa flyktingar till havs och ta tillbaka dem till fruktansvärda förhållanden med fängslande och utnyttjande - och sexuellt våld för många kvinnor och flickor - är helt enkelt oacceptabelt", säger svenska EU-parlamentsledamoten Malin Björk (V) i ett uttalande från vänsterpartigruppen GUE-NGL.

EU-kommissionen föreslog i onsdags ett sjupunktsprogram med åtgärder för att möta risken för en kommande flykting- och migrantkris kring centrala Medelhavet i vår.

I förslagen ingår ytterligare 3,2 miljoner euro (drygt 30 miljoner svenska kronor) till utbildandet av libyska kustbevakare, stöd till de lokala myndigheterna att sätta upp ett center för samordning av sjöräddningsinsatser, utökat informationsutbyte för att bekämpa människosmugglare och utvecklat samarbete för att övervaka Libyens södra gräns.

Dessutom manas till utökat samarbete med Internationella migrationsorganisationen (IOM) och FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) för att "förbättra migranternas situation i Libyen" och "hantera situationen för personer i behov av internationellt skydd". Från EU:s Afrikafond ska 20 miljoner euro - knappt 200 miljoner kronor - läggas på bättre levnadsstandard på de ställen som tar emot migranterna.

Källa - 2017-01-26 16:34

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+