Brexit dominerar på toppmöte i EU

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Brexit dominerar på toppmöte i EU - Eftermiddagens och kvällens möte har fått flytta över från nybyggda Europa-byggnaden till grannkåken Justus Lipsius sedan det inte gått att få bukt med de läckage i köket som två gånger om på sistone orsakat evakueringar.

På mötesagendan står inledningsvis i tur och ordning migration, digitala frågor och försvarssamarbete. Några större diskussioner väntas dock inte. Besluten om det utökade försvarssamarbetet, Pesco, har skjutits fram till i december, bland annat på grund av fransk-tysk oenighet om vad man egentligen vill syssla med. Och för att enas om migrationen och en ny gemensam asylpolitik lär det dröja ända till i vår.

Det gillas inte direkt av Sverige. Statsminister Stefan Löfven (S) kallar den pågående förhandlingen för "mycket, mycket problematisk" och tänker uppmana sina kollegor att skynda på.

- Jag tycker att ett beslut ska fattas tidigare än nästa vår, sade Löfven i riksdagens EU-nämnd i går.

Statsministern är för att utöka antalet kvotflyktingar, men vill inte som Moderaterna föreslagit att det ska ersätta rätten att söka asyl inne i EU.

Under middagen ska ledarna sedan diskutera utrikespolitik om bland annat Nordkorea, Iran och Turkiet. De barska toner om att avsluta alla medlemskapsförhandlingar med Turkiet, som hördes i exempelvis den tyska valkampanjen för någon månad sedan, har dock mildrats rejält på sistone.

- EU bör undvika oåterkalleliga beslut genom att helt stänga dörren för Turkiet, tyckte Löfven i går.

Mest fokus i dag - och inte minst i morgon - lär det ändå bli på förhandlingarna om Storbritanniens kommande utträde ur EU.

Premiärminister Theresa May kommer i kväll att göra en kort redovisning av sin syn på saken. Sedan ska de kvarstannande 27 EU-ländernas ledare i morgon utvärdera hur brexitförhandlingarna gått hittills.

Löfven och många andra - inte minst britterna själva - hade hoppats på grönt ljus från toppmötet för att starta förhandlingar om vad som ska hända efter att Storbritannien lämnar EU i mars 2019.

- Nu blir det tyvärr inte så, tvingades emellertid Löfven konstatera i EU-nämnden i går.

Framför allt sitter frågan fast i oklarhet om hur mycket britterna ska betala för de åtagande man har till EU, som pensionsinbetalningar till EU-tjänstemän och finansiering av olika EU-projekt och EU-stöd.

- Det ser ut att bli en mycket svår nöt att knäcka, sade Löfven.

Frågan skjuts i stället fram till toppmötet i december, om de fortsatta förhandlingarna dessförinnan hinner komma tillräckligt långt.

I morgon ska EU-ledarna dessutom diskutera ett helt nytt förslag från mötesledaren Donald Tusk som hoppas på mer dynamiska toppmöten framöver, där ledarna mer aktivt ska kunna ta beslut.

Källa - 2017-10-19 05:30

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+