Bryssel vill se mer i flyktingkrisen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Bryssel vill se mer i flyktingkrisen - Nästan 12 000 asylsökande har nu fördelats från Grekland och Italien över till andra EU-länder i enlighet med det som länderna enades om redan i september 2015.

Trenden pekar uppåt - om än väldigt långsamt.

- Vi måste få in en större skyndsamhet. Vi är ännu inte på den nivå som vi behöver vara på, inskärper kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel.

Totalt lovade övriga EU-länder i två separata beslut att ta hand om 160 000 hjälpbehövande som anlänt till Grekland och Italien. Även om drygt 60 000 av dem sedan dess förts över till en sorts reserv är mottagarländerna ännu i närheten av att nå målet.

Timmermans vill nu öka trycket.

- Om medlemsstaterna är oroliga över förhållandena på plats så borde de göra mer. Det är möjligt, men kräver politisk vilja, säger den nederländske förre utrikesministern.

Än så länge vill dock inte EU-kommissionen gå så långt som att föra långsamheten till EU-domstolen.

- Vi skulle kunna göra det, men jag vet inte om det hjälper flyktingarna på kort sikt. I det här läget hoppas vi kunna övertyga på politiskt sätt. Det borde finnas ett större tryck från medlemsländerna gentemot varandra, så att alla tar sitt ansvar, säger Timmermans.

Sverige tillhör de länder som gjort minst i omfördelandet, eftersom Sverige i fjol somras beviljades anstånd med anledning av det redan hårda asyltrycket på hemmaplan. Just nu förbereds ändå för att ta emot drygt 3 500 personer inom omfördelningssystemet, när det svenska anståndet löper ut.

Flest hittills har Frankrike tagit emot, knappt 3 000 personer. Enda land som hittills redan uppfyllt sin kvot är icke-EU-landet Liechtenstein, medan likaledes utanförstående Norge samt nuvarande ordförandelandet Malta kommer närmast därefter genom att ha uppfyllt sina kvoter till drygt 60 procent.

EU-länderna enades i två beslut under sommaren och hösten 2015 om att omfördela totalt 160 000 asylsökande som anlänt till Grekland och Italien under den upptrappade flyktingkrisen. Så här ser läget ut just nu:

Polen, Ungern och Österrike har ännu inte tagit emot någon av de omfördelade. Schweiz, Norge och Liechtenstein har liksom Island erbjudits att frivilligt delta i systemet. Danmark och Storbritannien har i sin tur undantag från EU:s rätts- och inrikessamarbete och har valt att inte delta i fördelningen. Sverige har beviljats anstånd med mottagandet i ett år.

Av de 160 000 som ursprungligen skulle omfördelas har 61 745 tills vidare inte ålagts några specifika länder.

Källa: EU-kommissionen, 7 februari.

Källa - 2017-02-08 13:52

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+