Busschauffören talar ut efter misshandeln

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Busschauffören talar ut efter misshandeln - Nu talar busschauffören ut efter misshandeln av passageraren Mohamad Al-Hariri, 32, på en buss på Öland.

- Jag borde inte ha agerat som jag gjorde. Det var dumt och jag får ta konsekvenserna av det, säger chauffören till tidningen Östra Småland.

Det var i tisdags morse som händelsen på norra Öland inträffade. På en dramatisk film som en av passagerarna tog syns hur den 32-årige passageraren misshandlas av chauffören inne i bussen.

Under misshandeln överöses passageraren med slag och sparkar samtidigt som chauffören skriker "jag hatar "era djävla svin". Mohamad Al-Hariri är asylsökande från Syrien.

Efter händelsen togs busschauffören ur tjänst av bussföretaget Nobina. Den misstänkta misshandeln utreds av polisen.

I tidningen Östra Småland ger den 35-årige busschauffören nu sin version av händelseförloppet. Han betonar att han absolut inte är någon rasist och att de flesta asylsökande på Öland är väldigt trevliga människor.


Gjorde fel

- Det är klart man inte ska agera som det ser ut att jag gjorde på videon, säger han till tidningen. Men det finns en historia innan detta som inte kommit fram.

Det ska enligt chauffören handla om att det under en lång tid funnits en förbittrad stämning mellan en grupp av de asylsökande och de chaufförer som körs länstrafikens bussar.

Det som retat chaufförerna ska ha varit att personerna inte stått och väntat på bussen vid de vanliga hållplatserna. Enligt 35-åringen ska flera av passagerarna ha krävt att få gå av bussen var som helst längs vägen. En del ska även ha struntat i att betala.

Enligt busschauffören ska problemet ha påtalats för både Nobina och KLT utan att något hänt. Chauffören beskriver det som att det funnits en underliggande frustration.


Går av och röker

- Det har till och med varit så att passagerarna gått av för att röka eller springa in till affären när man stannar för att plocka upp andra passagerare, säger han till Östra Småland.

I tisdags morse startade chauffören från den ordinarie hållplatsen i Grankullavik. Där stod en asylsökande som släpptes ombord. En bit bort ska ytterligare en person ha stått, men han ska inte ha gjort någon antydan om att han ville följa med.

Busschauffören förnekar att han stängt dörren framför näsan på Mohamad Al-Hariri. Han säger också att han inte kan stanna för varenda människa som står vid vägkanten.

En stund senare blev bussen omkörd av en bil i hög fart och i Böda stod den asylsökande mannen och klev på bussen.

Busschauffören hävdar att han försökte tala lugnt till Mohamad om att bussen inte kan stanna var som helst vid vägen och att man måste stå vid busshållplatserna.


Börjar fotografera

När sedan passageraren tar upp sin mobiltelefon och börjar fotografera startar den våldsamma händelsen i bussen. Buschauffören får ett hårt slag som orsakar en fraktur på högerarmen. Han sjukskrivs till den sista augusti,

På videofilmen syns hur busschauffören sedan både sparkar och slår passageraren. Han skriver också "Jag hatar era svin".

Chauffören säger till tidningen att han efteråt är mycket tagen av händelsen. Han väntar nu på vad både polisutredningen och Nobinas utredning ska leda till.

- Jag är definitivt ingen rasist, flera av mina vänner kommer från andra länder. Det jag menar i det där upprörda ropet är den grupp som inte kan sköta sig, säger han till tidningen.

Källa - 2016-07-22 12:46

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+