C godhjärtat. Eller mest godtyckligt?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

C godhjärtat. Eller mest godtyckligt? - Annie Lööf och Centerpartiet sitter i ett delikat dilemma. Inte blir det enklare av att det handlar om ett känsligt flyktingförslag.

Under året har ett irriterat muttrande hörts från sina håll i alliansen, inte minst från moderater. Annie Lööf har, anser kritikerna, splittrat alliansen genom att solospela och glida undan svåra beslut. På kuppen har den allt populärare Centerledaren vunnit poäng efter poäng i opinionen.

Men nu väntar ett riktigt svårt beslut för Lööf. Centern lär tvingas bekänna färg.

C har lanserat sig som det mest flyktingvänliga partiet inom alliansen. Många centerpartister har också, noterar Svenska Dagbladets politiska kommentator Göran Eriksson, engagerat sig djupt i frågan om att unga ensamkommande, ofta afghaner, ska få en ny chans att stanna i Sverige.

Snart ligger regeringens förslag på riksdagens bord, det förslag som Socialdemokraterna och Miljöpartiet under våndor värkte fram - en ny möjlighet att erbjuda ensamkommande uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

Kompromissen har fått kritik. Berättigad kritik.

Det bästa som kan sägas om detta hafsverk är att det vill väl. Förslaget strävar efter humanitet, att ge kanske 8 000-9 000 unga människor som väntat länge på asylbesked och sedan hunnit bli 18 år och hotas av utvisning, en ny chans att stanna i Sverige och studera.

Till skillnad från C har Liberalerna satt ner foten. I en debattartikel i Svenska Dagbladet räknar partiledaren Jan Björklund och två partikamrater upp den ena bristen efter den andra:

Regeringens förslag är orättvist, krångligt och kortsiktigt. I praktiken ges en särskild grupp amnesti, samtidigt som det i slutänden för många i samma grupp bara kommer att handla om att skjuta upp en utvisning. Dessutom är risken att rektorer och lärare dras in i asylprocesser som de borde stå utanför.

Liberalerna avger ett tufft - men rättvist - omdöme. Istället för att hålla fast vid ett humant, rättssäkert och förutsägbart asylsystem gröper detta förslag ur trovärdigheten för att Sverige faktiskt vill ha ordning och reda i flyktingpolitiken. Med benäget bistånd av statsminister Stefan "Ordning-och-reda" Löfven, alltså.

Det är detta beslut som Centern inte lär kunna smita undan i riksdagen. L, M, KD och SD väntas rösta nej. Då behöver S, MP och V Centerröster för att nå majoritet i kammaren.

Flyktingpolitik är inte enkelt. Ett bevis är de upprörda känslorna på EU:s stormiga toppmöte i Bryssel som avslutades på fredagen. Unionens stats- och regeringschefer kom inte längre i frågan om flyktingkvoter för varje medlemsland än att de hoppas vara eniga senast i juni 2018.

Sverige bör sträva efter en human och generös flyktingpolitik. Men om en sådan linje ska vinna stöd och trovärdighet måste systemet stå pall för politiska kastvindar. Ett nej måste våga uttalas n-e-j. Då är det inte uppenbart att undantag ska göras för vuxna personer utan asylskäl i godhjärtade men godtyckliga kampanjer.

Källa - 2017-12-15 17:31

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+