C kan se. Men regeringen blundar för jobbproblem.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

C kan se. Men regeringen blundar för jobbproblem. - Centerpartiets ekonomiska vårmotion i veckan gav vitt skilda rubriker. Vissa hävdade att C vill höja a-kassan, andra att partiet vill sänka den.

Så hur är det egentligen?

Svaret beror på valet av perspektiv.

Jämfört med nivån som C-ledaren Annie Lööf var med och slog fast i alliansregeringen - med högsta a-kassa på 680 kronor om dagen - innebär det nya förslaget en höjning. Lööf föreslår maxersättning på 800 kronor om dagen, men också snabbare avtrappning än idag.

Och jämfört med dagens högsta ersättning - på 910 kronor om dagen under de första hundra dagarna - innebär C-förslaget förstås en sänkning av a-kassan.

Centerpartiet driver sedan många år på för en arbetsmarknad med större inslag av flexicurity, där det är lättare att bli uppsagd, men också enklare att hitta nya jobb. Övergången från en tjänst till en annan underlättas då också av generös arbetslöshetsersättning under en kortare period.

Det kan behövas steg mot en sådan modell, men det behöver inte nödvändigtvis medföra lägre a-kassetak än idag. Det viktiga är att skapa drivkrafter för ökad rörlighet. Fler svenskar måste förmås att ta steg från ett jobb till ett annat. För på samma sätt som fler kan få lämpliga bostäder genom flyttkedjor kan matchningen på arbetsmarknaden bli bättre om fler byter jobb.

Samtidigt är det begripligt att Lööf håller i pengarna. C vill spendera sex miljarder kronor mindre än regeringen för att skapa marginaler för de utmaningar som väntar.

"Nyanlända, de med kort utbildningsbakgrund, äldre och funktionsnedsatta ökar kraftigt som andel av de arbetslösa … Svensk arbetsmarknad är notoriskt dålig på att få dessa personer i arbete", framhöll Lööf på DN Debatt och varnade för växande utanförskap.

Det gjorde också ledande forskare i ämnet ekonomi och invandring i uppmärksammade intervjuer i DN i veckan. Men när tidningen bad statsminister Stefan Löfven (S) att kommentera artikelserien tycktes han ta ganska lätt på varningarna.

"Vi arbetar med ett samhällsbygge som omfattar alla, vi gör ingenting särskilt för dem som kommer hit", förklarade han. Vid en följdfråga sträckte sig statsministern till att svensk arbetsmarknad har sina brister "efter åtta år med en borgerlig regering".

Som om arbetslöshet och utanförskap inte har varit problem under Socialdemokraternas tidigare sejourer vid makten.

Omkring 140 000 asylsökande väntar just nu på Migrationsverkets besked. Många av dem ska inom några år försöka etablera sig på en arbetsmarknad där långtidsarbetslösheten sedan länge är särskilt hög bland personer med utländsk bakgrund. Inför en sådan utmaning duger det inte att bara fortsätta som tidigare.

Det inser även regeringen. Flera nya åtgärder diskuteras, men mycket talar för att det därutöver kommer att krävas större, mer övergripande grepp.

För att undvika växande utanförskap är det hög tid att ta sig an de strukturella problem som präglar svensk arbetsmarknad. Men regeringen tycks - till skillnad från Centerpartiet - inte ens se problemen.

Källa - 2016-04-29 16:36

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+