C och SD älskar landsbygden mer än de avskyr varandra

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

C och SD älskar landsbygden mer än de avskyr varandra Senaste nytt om flyktingkrisen

C och SD älskar landsbygden mer än de avskyr varandra - Både Centerpartiet och Sverigedemokraterna står bakom förslaget om ny kostnadsutjämning för kommunerna. Reformen är mycket viktig för regeringen och Socialdemokraterna, som ser vägen till makten gå via landsbygden.

Detta är en analyserande text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

"Vi var ingenting. Det fanns bara en utväg. En endaste möjlighet om man ville bli någonting, om så det allra minsta. Nämligen att flytta. "

Sprit, våld och sexism är centrala inslag i Populärmusik från Vittula, men också utanförskap. Och statsminister Stefan Löfven tog avstamp i romanen i sitt sommartal, där han föreslog en snabb förändring av det system som ska jämna ut skillnaderna mellan Sveriges kommuner och landsting.

"Glesbygden i Sverige får en större del av kakan" har varit ett av regeringens argument och förslaget ser nu ut att gå igenom riksdagen. Regeringspartierna verkar få stöd av Vänsterpartiet, Centern - och Sverigedemokraterna.

Stefan Löfven höll sitt sommartal i en folkpark i Kristinehamn i Värmland. Därifrån är det bara fem mil norrut längs 26:an till Filipstad, som har kommit att symbolisera kommuner med ekonomiska problem relaterade till det stora mottagandet av asylsökande 2015.

Den problematiken är en del av bakgrunden till regeringens brådska med att reformera kostnadsutjämningen. I SVT:s Uppdrag granskning i slutet av augusti fick dåvarande civilministern Ardalan Shekarabi frågor om Filipstad och vad han hade att säga till de "kommunpolitiker som nästan har gett upp".

Shekarabi svarade så här: "Jag har daglig kontakt med de politikerna. Det de efterlyser är mer resurser och bättre fördelning - det kommer träda i kraft redan första januari. "

När Centerledaren Annie Lööf några dagar senare lanserade en "landsbygdssatsning" - sänkt inkomstskatt i Sveriges stödområden - fick hon en syrlig kommentar om Filipstad. Lööf twittrade så här till svar: "De får sänkt skatt. Och dessutom kommer kommunen Filipstad få ökade resurser av generella statsbidrag och vid utjämningssystemet. "

Sverigedemokraterna målar förstås en väldigt mörk bild av Filipstad och kommuner med liknande problem som lider av "massinvandringens verkliga konsekvenser", som Jimmie Åkesson skrev i en debattartikel i Expressen den sista augusti.

I SD:s kommunpolitiska program står det så här: "Runt om i landet ser vi exempel på kommuner som finansierar orimliga kostnader för till exempel flyktingmottagningen genom det kommunala utjämningssystemet. "

Det har av Socialdemokraterna tolkats som att SD egentligen vill avskaffa systemet med kostnadsutjämning, men nu väljer partiet alltså att ställa sig bakom regeringens proposition om förändringar.

Reformen ingår inte i Januariavtalet, och Liberalerna har bestämt sig för att använda sin frihet till att yrka avslag på propositionen. Liberalerna tycker bland annat att förändringen går för fort, och missgynnar tillväxtkommuner, en kritik som liknar Kristdemokraternas och Moderaternas.

Resultatet blir att förslaget stöds av en ohelig allians med både Centern och Sverigedemokraterna. Det är en intressant konstellation, som delvis kan förklaras av hur mycket landsbygdsprofil partierna har.

Man kan kanske säga att Centern och Sverigedemokraterna älskar landsbygden mer än de avskyr varandra. De är båda också starka bland väljare på landsbygden, vilket kan göra ett sådant här förslag till ett gemensamt - hur obehagligt det än kan kännas - intresse.

Också Socialdemokraterna har många landsbygdsväljare, men tappade kraftigt till just Sverigedemokraterna i valet 2018.

Det var väl en illustration av den slutsats som Socialdemokraterna redan har dragit av högerpopulismens breda framgångar i andra länder - det finns en stor politisk risk i att låta delar av landet känna sig bortglömda.

Dessutom ser Socialdemokraterna att partiets väg till makten går via Centerpartiet, vilket kräver en landsbygdsvänlig politik.

Den oheliga landsbygdsallians som nu har uppstått kommer knappast att gå till val tillsammans. Men kostnadsutjämningen är heller inte den sista fråga som kommer avgöras efter konfliktlinjen mellan stad och land.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-10-09 17:06

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+