Clinton bara tvåa här är världens mäktigaste kvinnor

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Clinton bara tvåa här är världens mäktigaste kvinnor Senaste nytt om flyktingkrisen

Clinton bara tvåa här är världens mäktigaste kvinnor - Statschefer, företagsledare och filantroper toppar Forbes lista för världens mäktigaste kvinnor. Bläddra igenom för att se vilka som hamnat i årets topp-tio-lista.

It-entreprenören Susan Wojcicki, 47, är sedan 2014 vd för videotjänsten Youtube, som värderas till drygt 560 miljarder kronor.

Wojcicki är en veteran i startup-scenen och var den sextonde i raden att anställas av Google. Det var faktiskt hennes garage som Google först tog form, innan det blev världens största sökmotorjätte.

Wojcicki var också den som övertalade Google-kollegorna att köpa videotjänsten Youtube, som slutade med en prislapp på 13 miljarder kronor. Susan är också storasyster till Anne Wojcicki, som även hon är en framgångsrik it-entreprenör.

Sheryl Sandberg, 47, har som Facebooks vice vd lyckats få upp bolagets omsättning till 66 gånger pengarna sedan 2008.

Hon har också haft framgångar som författare av företagsboken Lean In. I november 2015 donerade hon över 250 miljoner kronor till en välgörenhetsorganisation med samma namn, med syftet att stötta och stärka kvinnors roll på arbetsplatsen.

I juli går Christine Lagarde, 60 in i en ny femårig mandatperiod som chef för Internationella Valutafonden, IMF.

Hon tillträdde först 2011, en tid världen fortfarande återhämtade sig från finanskrisen och IMF betraktades som en stor och trögstyrd institution.

Listkollegan Janet Yellen har tidigare tillfälle berömt Lagarde för att hon lyckats ge IMF ett mer medmänskligt ansikte utåt, under sin tid som chef. Detta genom att bland annat engagera sig i frågor kring jämlikhet- och inkomstskillnader.

Efter drygt två år som vd för General Motors, har Mary Barra, 54, nyligen befordrats till att få kliva in i biltillverkarens styrelse.

Med sina 36 år i branschen har hon på senare tid lyckats styra bolaget in mot en stark inhemsk försäljning, en stabil marknad i Europa och en framväxande tillväxt på Kinas SUV-marknad. Det är bara något år efter att GM tvingades återkalla 30 miljoner bilar, efter upptäckten av ett fabriksfel i tändningssystemet som påstås ha lett till ett flertal dödsfall.

Hennes senaste befordran har inte heller gått obemärkt i plånboken. För 2015 värderades hennes totala lön till 232,2 miljoner kronor, en ökning med 77 procent från föregående år.

Melinda Gates, 51, som tillsammans med sin man Bill Gates grundat stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation, räknas som världens mest prominenta filantrop, skriver Forbes.

Melinda lägger stor vikt i att förbättra jämställdheten för flickor och kvinnor runtom i världen. En av hennes donationer landade på 650 miljoner kronor, med syftet att förbättra situationen för kvinnor i utvecklingsländer.

På tredjeplats finns Federal Reserves ordförande Janet Yellen, 69, utbildad vid några av USA:s mest prestigefyllda universitet och med ett starkt inflytande på världsmarknadens olika aktörer.

Makten är särskilt påtaglig när Yellen ställer sig på talarstolen och ett investerarkollektiv anstränger sig för att lyssna in minsta möjliga indikationer på en möjlig ränteändring.

Som tidigare utrikesminister och presidentfru har Hillary Clinton, 68, många gånger närvarat i Vita husets politiska finrum.

Men nu siktar hon mot den absoluta toppen och vid valet i november kan Clinton gå till historien som USA:s första kvinnliga president.

Om det sker kommer hon med stor sannolikhet också att ta över förstaplatsen som världens mäktigaste kvinna, skriver Forbes.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, 61, kvalar in på topplistan för världens mäktigaste kvinnor - för sjätte året i rad.

Merkel, som leder en av Europas starkaste ekonomier har spelat en betydande roll på EU:s politiska plan. Hon har bland annat varit den drivande kraften att införa hårda åtstramningspaket i skuldtyngda Grekland, i spåren av finanskrisen.

Det var under Merkels ämbete som Tyskland beslutade att öppna landets gränser för en miljon flyktingar från Syrien och andra länder i Mellanöstern. Framtiden får utvisa om hon behåller sin maktposition vid nästa förbundsdagsval hösten 2017.

Källa - 2016-06-11 10:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+