Dålig prognos för Macron i senatsval

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Dålig prognos för Macron i senatsval Senaste nytt om flyktingkrisen

Dålig prognos för Macron i senatsval - Det ökade missnöjet med Frankrikes president Emmanuel Macrons ledarskap kommer med stor sannolikhet att spegla resultaten i söndagens senatsval. Valet gäller hälften av platserna i parlamentets överhus, senaten.

Opinionsundersökningar indikerar att konservativa Republikanerna kommer att förstärka sin dominans över kammarens 348 platser. Macrons mittenparti La République en marche (LREM) kommer behöva söka allierade i senaten bland republikaner och socialister som står mer mot mitten.

Senatorerna väljs inte av allmänheten utan av omkring 75 000 valda ämbetsmän som borgmästare, lagstiftare, regionala och lokala borgarråd. Resultaten väntas komma på söndagskvällen.

Då står det också klart om Frankrike får sin första romska senator, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Anina Ciuciu är en 27-årig juriststudent som kom till Frankrike från Rumänien som sjuåring med sin familj. De nekades asyl och levde som tiggare, men en lärare tog familjen under sina vingar och hjälpte Anina Ciuciu och hennes syster att få en utbildning.

- Det vore historiskt för en ung fransk kvinna med romskt ursprung att bli vald, speciellt till senaten som främst består av män och där medelåldern är 64, säger Ciuciu till AFP.

Ciuciu kandiderar på en liten vänsterlista kallad Notre Avenir (Vår Framtid). Hennes chanser att bli "sénatrice" är relativt små.

Källa - 2017-09-24 12:54

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+